Skip to main content

si penjaja buku.. n si peminta derma kanak2..

hari ni.. jam 10.25 pagi.~~

tettetttt..... (msj masuk)..

"akaun sewa beli anda tertunggak, sila jelaskan bayaran sekarang!. sekiranya anda telah langsaikan, sila delete msj ini segera. Daripada Affin Bank."

alamak!... lupa lak nk bayar kete.. adus!.. confirm caj naek nih.. ish2...

tulah smlm bz sgt, lupa dunia.. hoho~~

lepas tu, ak pon terus mcapai kunci motor Superbike ku 'Kawasaki Limited Edition' .. n belari sepantas kilat menuruni tangga ofis, menuju ke bawah.... kalau tingkat rendah mau je ak terjun, tapi tingkat 5 kot.. nk mampus.. xkawin ak kalu ajal sampai situ. hehehe~~

ok... kemudian ak terus start motor ku itu.. n memecut laju menuju ke bank Affin kat Bandaraya Kuala Terengganu Warisan Pesisir Air tuh.... (laju tapi berhati2,, hehe)...

smpai kat sana, terus je ak 'bank-in' kan duit kete kat 'Deposit Machine'....

''ah, sattle... melayang duit aku rm600.. hoho.... berdiet la plak ak bulan ni... " (kata ku dlm ati)

lepas tu ak ambik henset terus msj member....

" boh blik umah tak tgh ari ni? "

"xbalik pon.. nape?"

" saje je... ada kelas ekk ptg nih?... "

padahal ak teringin nk mkn mee sup kt umah dia, tpi xbest r dia xde... ok cancel!.. esok la p.. hehe

"haha.... kelas audit boh! ".. kata nya...

" selamat stdy r.. nt dah bijok ajor ak plak.. hehe.."

" ah! layan ke mung.. hehe".... katanya

ak sbnrnya saje je... bosan xde apa nk buat kat ofis... xtahu nk g mana.. mengulor la kejap...

yela yela ... ak mmg suke mgulor.. standard r sekali sekala.. bosan2... jap g balik r.. kecoh! :)

kemudian ak start motor ku tu... membawa hati kebosanan merayau2 tanpa hala tujuan....

bagai desir angin lalu ku membawa hati ku terus berlalu..... hehe~~

melalui taman syahbandor.... ah panas xde apa.. merayau balik... akhirnya sampai la kat Pantai Batu Buruk!.. ye ak stop jap kat situ ambik angin...

oh lupa.. ak beli Majalah PC tadi kat kedai buku.. ak lepak2 kat sini jap smbil baca buku... sambil di temani angin membayu.. oh nyamannya bayu laut.... syok2... :)

tetiba....

"assalamualaikum incik... maaf menganggu.. sy menjual buku.. bacaan dalam solat, untuk lelaki dan ppuan.. ambik la incik nk tgk.. xpe.." kata nya.

"hehe... xpe la.. sy xnk.. " ak tersengih2 sambil menolak produk tu.

" kalau incik xnak sy ada jugak bacaan doa2 selepas solat.. incik nk tgk ambik la... " katanya lagi..

" erm.. xpe la sy xnak".. kata ku lagi sambil menolak dgn cara baik..

" xpe la mcm tu incik terima kasih, assalamualaikum..." sambil bersalaman dgn ku lalu pergi..

ak pon terus memerhatikan dia berlalu pergi hingga hilang dri pandangan mata, lalu ak terfikir...

dorang ni xde pelajaran ker?.. tgk gaya sorg2 bukan main smart lagi, hensem/lawa lak tu.. siap pakai tie lagi.... berapa la dpat jual buku2 alah ni sehari.. laku sgt ker.. kalu jupe custmer mcm ak 30 org, semua dok tolak je.. mana nk terjual benda alah tunyer.. huhu.. dorg xterfikir nk cari keje lain ker, byk lagi keje duk bwh bumbung, xperlu merayau2 p cari customer.. hoho~~..

kekadang kat dpan bank pon mcm tu gak, selalu nampak budak2 jual kismis smbil mintak derma.. yang pak ustaz dgn tabung derma nya tu ak xleh nk kata lah.. mmg confirm mintak dermanya.. ni yang budak2.... ni kekadang merayau2..

"assalamualaikum bang, kami dri madrasah..sekian..sekian.. nk mintak derma..."

sambil bawak calendar tahun 2011.. kesian gak ke kdg, hulur gak seringgit dua.. hahha~~ (KEDEKUT!)

dorg ni xbelajo ker.. mak ayah xthu ke duk minta derma kat dpn bank nih... ish2.. kalu la ak mak bapak dorg, siap ak potong tangan kaki lagi... yerlah nk derma sgt kan.. mcm kat umah xcukup makan... haha....

jahat2 aku ni.... :)

teringat kat TV3 dulu pernah siarkan pasal sindiket peminta derma sekolah agama mggunakan budak2 skolah dgn alasan, skolah xcukup duit nk tampung perbelanjaan...

xpatut2... budak2 nk dtg belajo agama, xsoh la p suruh kutip derma.. kesian kat dorg, kesian kat kuarga mereka...

siapa yang salah? ntah.. fikir2 kan.... masing2 tuhan dh bagi akal fikiran... tepuk dada tanya iman.. :)



P/s: org ckp entry ak pjg.. ermm .. kalu pendek ak xrasa ada feel nk menaip, mcm tergantung jer, xpe..lenkali ak pendekkan sikit yer.. okeh... :)

babaisengihnampakgigi:astig:

Comments

Popular posts from this blog

Telinga Tersumbat ? ?... hilang nikmat!!

Semalam selepas berbuka puasa saje tengok2 barang kat almari kabinet dapur umah tgk apa yang ada. Then terjumpa putik kapas dlm plastik. Ada la dalam 5, 6 batang. So tetiba tangan ni terasa gatai la plak nak mengorek telinga. Bila ingat2 balik last korek rasa nya setahun yang lepas..kuikuikui. :-P. Jadi tanpa membuang masa ak pun terus la menerjah ruang dalam telinga kanan ak dengan putik kapas tersebut. Masuk sebatang rasa bangga jap. Yer lah tgk sisa2 tahi telinga yang melekat kat putik kapas tersebut banyak kau.. Yela dh stahun tak korek kan.. Haha... Lepas tu ak masuk lagi sebatang n then tetiba telinga terus senyap. Berdengung je. Dengar bunyi pun mcm dengar tak dengar je. 
 ( putik kapas xelok korek telinga )
Ah sudah ak, korek punya korek lagi tak jalan jugak. Letak air pun xjalan. Hati dah risau takut jadi pekak. Xnak la muda2 lagi dh pekak. Dh la nak kawin xlama lagi. Xpasai nt org ckp pengantin baru pekak......hah! Tak nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!! Malam tu terus xjadi nak p t…

Oh! Anak.... alahai Ibu dan Oh! Bapak..... Silap Siapa Kah??

dalam 3 minggu lepas ak berkesempatan melancong sekejap kat pinggir kota. alah  tak jauh mana mana pun.. ROB je.. 

menatang apa tu ROB?? Republik Of Besut la... (ntah mcm mana la terkeluar republik tu.. planet asing baru jumpa ke apa nih..~~)

di ROB ni ak datang buat keje, kat Pejabat Gigi Jerteh. adalah dalam 2 minggu gitu. nak menghabiskan saki baki kerja yang jauh2 dulu sementara nk masuk bulan puasa tahun ni.. boleh buat yang dekat2 pulak nanti.

so, kat sana ak stay la 2 tempat, minggu 1 ak duk Hotel One Utama betul2 duk tengah bandar dan minggu ke-2 pula duk Demong Beach Resort.  Pada ak ok la. harga boleh tahan dan berpatutan. (details nanti ak cerita di entry lain). 

kerja.. biasa la semua ada stress, penat lelah dengan peraturan baru, masalah dengan pihak staf lagi mcm2 la. tapi sebagai org yang di pertanggung jawabkan dengan kerja tu.. kita rilek2 sudeh la... mcm ada satu lagu tu.... 


rilek brader, brader rilek... rilek la............... mcm tu lah lebih kurang kan. 
so, after har…

Pengucapan Awam .. Public Speaking

Salam… ni adalah pengalaman ak yang ak nk kongsi semasa ak menghadiri kursus induksi di akademi audit di nilai bulan 2 aritu.. antara bnyak2 tajuk ak sengaja memilih tajuk ni sbb ak rasa dekat di hati, lagipun ak suka buku2 motivasi ni,so bila dekat di hati.. senang lah kita nk cari point n laksanakan tajuk yg diberi dengan jayanya..insyallah… Tapi ak mgaku gak r tajuk ni susah.. sbb hanya org yang boleh mendalami maksud tersirat je boleh cari point..kalau tak kelaut lah… hoho..apa yang penting adalah buat research sebaik mungkin.. sekarang ni semua maklumat di hujung jari je..senang je kan… Antara yg ak buat ialah mendengar pemidato2 negara yg hebat.. pelajar2 Universiti yag banyak je videonya dalam internet, dan dari situ kite boleh cedok sedikit sebyk idea yg MANTOP!! Dri mereka.tajuk yang ak pilih ialah… Menyelami komunikasi minda, jika sesiapa nk copy or guna utk buat pengucapan awam dipersilakan.. tapi sila link semula ke blog sy yer.. tq..~MENYELAMI KOMUNIKASI MINDA~
“ bissmilla…