Skip to main content

~Kawan, teman, sahabat.. yang mana setia?...

……………>>>>…>>>>>…>.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Hai.. salam..…. Entry kali ni agak serius sikit… no more gelak2… gurau2 sikit ok neh.. hehe….

Dlu masa main “FriendSter” dedulu, time ak geram, sakit ati, marah or apa2 lah.. ak suke tulis kat dlam FS… FB blum kenal lagi time ni…  bile ak tulis je.. ada mber2 komen ckp cukup terasa apa aku tulis.. tertusuk di jiwa.. hoho~  time keadaan camni lah ak rasa ak dpt menulis dgn sepenuh hati.. ‘’menulis dari hati”…

Sbbnya time ni apa yang kite rasa laju je kuo idea2 untuk menulis.. dan ak sebagai insan yg lemah selalu menggunakan medium FS untuk meluahkan sesuatu.  Mungkin korg akan kata..

“kenapa  xpegi cari member2 luahkan perasaan yg terbuku di jiwa, moga dpt nasihat berguna”

Erm… dulu ak pernah cuba, tapi hasilnya ak xsuke.. bukan nasihat ak dpat tapi hentam pulak ak dpt.. belum apa2 lagi dorg dah kata ak salah.. ak yg start dulu… n what everlah.. kalau korg jumpa mber yang “pendengar yang setia” teruskan....

Sebab tu susah ak nk luahkan sesuatu pada insan bernama manusia a.k.a kawan.. sebb org lain sukar nk faham apa yang ak rasa…  dan hasil terbaik ak dpat, membaca “buku motivasi “. Dengan pembacaan buku ni lah berjaya meredakan kegelisahan di hati ku hinggalah sekarang…. Korg pon patut cuba… try it!...

Dan bila ak menunjuk kan riak wajah protes.. senyap xbckp.. org selalu akan ckp “ak merajuk”.. hoho~~ merajuk sgt lah ak ni… ak marah ok… better ak senyap dri ak mengeluarkan kata2 yg tidak sedp di dengar… ak nyer mulut pon leh tahan gak kalau mengata kat org nih… tp ak pilih senyap sebab..

“senyap itu xbermakna kita kalah tapi kemenangan yang nyata”…

berbalik title kat atas tu suke n sukar ak nk ulaskan, tapi ak nk ulas gak…..

Dalam hidup ak yang hampir pertengahan usia nih.. 25 tahun yg bakal meyunsul x bebrpa lama lagi… bagi ak kawan ni ak dpt kelas kpd bebrpa jenis… hoho…. Kwn, sahabat, teman, n kawan lawan..

Kawan-kawan….

Ramai sgt, time kite senang, kaya sihat.. ramailah yg dtg menghimpit kita, yang kita xkenal pon tetiba leh kenal kita… tapi… Time kita susah, HARAM! Jgn harapla nk dtg tolong, begunung alasan di beri.. nk2 melibat kan soal duit.. sori la kwn nk tolong… hoho~~

Sahabat….

Jenis ni susah ke senang ke kita, ada je bersama.. kalau nk mintak tolong pon senang je dtg.. xperlu nk berpura2… on je memana.. ni sehidup sematilah… tapi syaratnya.. bila kita dh ada sahabat mcm ni, berubah lah diri kita menjadi sahabat utuk dia jgk… ikhlaskan hati.. insyallah betul.. bebanan tu Allah bagi ilang terus.. percayalah.. ak dah rasa~~

Teman….

Nie ak buleh kata kan time kita susah or senang ada jugak.. tapi kureng la… selalunya teman2 camni ada untuk pemberi semangat kat kte, nk 2 time kte susah.. xpe wlpun dorg xtolong sgt pon.. tapi jadilah pendengar yang setia kpd kwn2 yang ada….. buleh je kan…

Kawan lawan…..

Yang ni ak paling xgemar.. sebab kata berkawan tapi dalam masa yang sama tanpa segan silu duk kutuk2 kita kat belakang, depan kite mcm baik je…. Bile kite mula kutuk balik tau pulak dia nk terasa..  ini lah org kata berfikir mggunakan kepala lutut.. ada akal xnak guna!.. hhoho~  (ak penah bwk jgk cmni, tp skunk cuba berubah baik sikit dah)… time dia jadi lawan kita mmg rasa sakit…  xpikir dh dia kite ni kwn dia ke sape, asalkan dia puas, niat dia terlafaz.. . Jenis ni kena berhati-hati bebetul… ramai sgt kat luo tu….

 

Apa2 pon pandai-pandailah kita berkawan… pilih yang betul2… ada kawan masa susah, masa senang n sebagainya.. Cuma sahabat tu kita nak dapat agak susah kira 1 dalam seribu lah…. If dh dpat jaga lah elok2… hati sahabat ni sngat murni.. sggup dahulukan kita walau apa pun… ak skunk pon ada sahabt yang terbaik!.. xpe la ak xde kawan ramai pon.. sahabat ak tu lah tempat ak mengadu, bersuke ria sama2..  bile kita senang kita xlupa dia.. dia pun sama juga…

 

Bagi ak kalau nk terasa dgn kwn2 ni sampai bile2 pon xkan abis.. just ingat…

“Bersangka baik la.. xpe org buat kat kite, jgn kita balas balik .. ingat kebaikan dia pernah bt kat kita.. bersangka baik lah... ~~ muhasabah diri~~

 

Mungkin masa tu dia xsedar ke’bodohan’ dia tu dia rasa kebanggaan bagi dirinya.. takpe kite biar kan.. lama2 dia sedarlah tu…

 

 

p/s: bersangka baiklah… kita xtahu esok lusa kite dh xde.. sempat ke kite nk memaafkan semua?.. 

Comments

Popular posts from this blog

Telinga Tersumbat ? ?... hilang nikmat!!

Semalam selepas berbuka puasa saje tengok2 barang kat almari kabinet dapur umah tgk apa yang ada. Then terjumpa putik kapas dlm plastik. Ada la dalam 5, 6 batang. So tetiba tangan ni terasa gatai la plak nak mengorek telinga. Bila ingat2 balik last korek rasa nya setahun yang lepas..kuikuikui. :-P. Jadi tanpa membuang masa ak pun terus la menerjah ruang dalam telinga kanan ak dengan putik kapas tersebut. Masuk sebatang rasa bangga jap. Yer lah tgk sisa2 tahi telinga yang melekat kat putik kapas tersebut banyak kau.. Yela dh stahun tak korek kan.. Haha... Lepas tu ak masuk lagi sebatang n then tetiba telinga terus senyap. Berdengung je. Dengar bunyi pun mcm dengar tak dengar je. 
 ( putik kapas xelok korek telinga )
Ah sudah ak, korek punya korek lagi tak jalan jugak. Letak air pun xjalan. Hati dah risau takut jadi pekak. Xnak la muda2 lagi dh pekak. Dh la nak kawin xlama lagi. Xpasai nt org ckp pengantin baru pekak......hah! Tak nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!! Malam tu terus xjadi nak p t…

Oh! Anak.... alahai Ibu dan Oh! Bapak..... Silap Siapa Kah??

dalam 3 minggu lepas ak berkesempatan melancong sekejap kat pinggir kota. alah  tak jauh mana mana pun.. ROB je.. 

menatang apa tu ROB?? Republik Of Besut la... (ntah mcm mana la terkeluar republik tu.. planet asing baru jumpa ke apa nih..~~)

di ROB ni ak datang buat keje, kat Pejabat Gigi Jerteh. adalah dalam 2 minggu gitu. nak menghabiskan saki baki kerja yang jauh2 dulu sementara nk masuk bulan puasa tahun ni.. boleh buat yang dekat2 pulak nanti.

so, kat sana ak stay la 2 tempat, minggu 1 ak duk Hotel One Utama betul2 duk tengah bandar dan minggu ke-2 pula duk Demong Beach Resort.  Pada ak ok la. harga boleh tahan dan berpatutan. (details nanti ak cerita di entry lain). 

kerja.. biasa la semua ada stress, penat lelah dengan peraturan baru, masalah dengan pihak staf lagi mcm2 la. tapi sebagai org yang di pertanggung jawabkan dengan kerja tu.. kita rilek2 sudeh la... mcm ada satu lagu tu.... 


rilek brader, brader rilek... rilek la............... mcm tu lah lebih kurang kan. 
so, after har…

Digi Internet Brodband ~ Limited Edition Prepaid Internet Turbo 3G Compatible

Salam kepada peminat2 ku semua..(ada peminat ke??) haha.. perasan lebih ak nih.. dah la lama tak update 2 bulan kot.. ni gara-gara PERASAN BUSY lah jadi mcm ni.. aish… tak pe… kali ni ak akan start rajin smula update.. moga2 lah kan.. hahaOk kali ni ak nk review sikit pasal tajuk ni “DiGi Internet Brodband”. Ok ni bukan yang pakai line nyer.. tapi prepaid sahaja.. kiranya kalau korang pakai tak delah nak terikat bayar bulan2.. b’coz tempoh ‘active’ dia berdasarkan bilangan hari bukan berapa jumlah kredit yang ada.. ok nk tahu lanjut Jom!! Baca lagi..
Dah lama sebenarnya ak usha-usha pasal broadband ni, semua provider ak terjah, baik Celcom, Maxis , My Happy hinggalah DiGi nih.. kalau ak nk ambik mana2 pon boleh je bukan ak tak mampu cuma ak nak cari yang lebih bgus je baik dri segi ‘Coverage’ (yang paling utama), speed dan harga dia. Sebabnya lagi ak nak pakai dekat “Samsung Galaxy Tab’ ak sahaja..Usha punya usha akhirnya ak beli gak Digi Brodbandni.. mungkin ada tertanya knpa ak ta…