Skip to main content

~SuAtU KeTiKa dUlU d'KuAnTaN...~

..jam 5.45 pm..~~

Suatu petang di hadapan kuantan plaza bertentangan dgn mydin kuantan, pasaraya kebanggaan warga kota Pahang.. sengihnampakgigi

waktu itu ak n my frend farhan nk g mydin beli barang sikit.. cari pnya cari parking motor penuh, so dgn keberanianencem yg agakla ada kt diri ku, ak memaking je kat petak kuning yg di khaskan utk teksi shaja.sengihnampakgigi

berikut adalah perbualan yg ak pun xberapa ingat dah.. agak2 mcm nie la..


” aduh! garupalepenuh la plak paking petang ni.. an cuba ko tgk ada kosong tak kat sana, boleh alih sikit motor sape –sape”, kata ku.

“jap2 ak tgk..” kata an pd ku.


Bbrpa saat kmdian..


parking penuh la min.. mu paking kt petak kuning tu ah” , kata nya lagi..


Aku pun menganguk je tanda setuju dan terus membwa motor ku ke tmpat tersebut.


“an boleh ker parking sini, xkena saman ke? Kan mari MPK xpasal melayang dua tiga puloh hingget”. takbole


Waktu zaman stdy ni, besar tuh puloh hinggit, makan pun catu hari2 ni kan pulak nak bayar saman, xpatut – xptut.. huhu~:sigh:


“ skung dah kul 6 ptg dol, mana MPK nak dtg agi , dorg smua dah balik ah, ofis pon dah tutup”, kata nya pada ku.

“iyer tak yer gak ekk, ak lupe ler…. “ kata ku smbil tersengih – sengih..sengihnampakgigi


Ak pun parking siap2 motor ku itu dan mengunci la mana yang patut, kunci tayar kunci tengkok n macm2 lagi lah.

Sambil ak duk kunci itu ini tetiba datang plak sorang mamat tinggi wajah gelap , berbaju merah, bersepek mata hitam, bajet hensem la kot.. ish2.. datang menyapa ak n farhan. Mula2 ak ingat mat pau, ak buat tak layan jer..

mamat ni tetiba bagi salam..


“Salam bro”, katanya sambil tersengih2 sengihnampakgigi menampakkan giginya yg kuning..

“boleh tengok IC dan LESEN tak? soal saje nak buat pemeriksaan “ katanya lagi..


“waalaikumussalam..“ , jawab ku pendek ..

“nak buat apa ?”soal Tanya ku lagi sambil ak buat muka srius n confius.


Dalam hati berdebar2 gak. Haha sengihnampakgigi saje cover2..


“oh! Xder apa saje nak wat pemeriksaan, rutin2 harian.. “ , sambungnya lagi.

“ aku ahli bomba tapi saje tolong kawan ak seorang polis wat tugas harian dia, boleh gak hasil sikit2 kan”,banyakckp katanya lagi dengan agak mesra.


Kemudian dia menunjukkan kawan nya anggota polis berbadan pendek, berbaju biasa warna hitam n agak gemuk tak sikit tak jauh dari kami dalam beberapa meter je.

Ak semakin menjadi konfius xpasti dan tak berani nk bagi apa2 kt mamat nie. Dia plak asyik bckp apa tah ak pon x kisah sgt, ak wat muka serius n blur jer..:astig:


Kawan ak si farhan tgk semacam je.. xckp apa2 buntu kot.around

Teringatlah ak semalam ak tengok berita kat TV3 pasal kes penipuan anggota polis palsu yg menyamar n menyamun org, dan dalam tu Ketua Polis Negara ada ckp ,


jika ada anggota polis datang nak memeriksa kamu, kamu berhak meminta kad kuasa anggota polis dri mereka. Ia mengelak dari kejadian penipuan berlaku kepada kita


so dengan selambanya ak ckp kat mamat tu.

“boleh tgk kad kuasa tak? ” kata ku lgi dgn agak berani.:astig:

Dengan tetiba2 si mamat tu bukak spekmatanya n agak meninggikan suara nya kpd kteorg, ( huh! Xhensem mana pon, smart farhan ag.. hehe .. ) semacam xpuashati.


“ ak xde kad kuasa, kwn ak polis je ada, korang jangan nk belagak, nk tgk IC dan LESEN je bukan buat apa2 pon!”..marah gumamnya pada ku,sambil memanggil kwnnya yang polis tu datang ke tempat kteorg.


Dengan perlahan2 farhan sound aku,

“weh, ko bagi je la IC & Lesen tu” sengihnampakgigi katanya.

muke dia dah cuak dah,gigil wajah putih nye dah bertukar kemerahan..gelakguling

Iyerlah, bimbang gak dia kan xpasal2 kitorg kena pukul lak kat situ, ak pon cuak gak sbnarnya, tapi ak ntah xtahu la tetiba berani lak petang tu..sengihnampakgigi

Selang beberapa ketika kemudian kwnnya tu pon datang dgn terkedek – kedek ke tempat kami dengan muke serius polis.

“hah! Apahal? “katanya kepada mamat si kwn dia..

Mamat tu pon ckpla kami xnak bagi IC dan LESEN utk pemeriksaan dan kami nk tgk kad kuasa pgesahan dia tu polis.


“ korang nak buat apa dgn kad kuasa? Ak ni polis takkan korang tak percaya?”.marah. katanya dgn nada yg agak tinggi.

“bukan xcaya cuma nk tgk kad kuasa , kan skunk banyak kes penipuan penyamaran anggota polis”. kata ku. :astig:


Huhu! Lagi lah polis ni n mamat ni naik angin ak ckp macam tu.. mcm2 dorg duk bebel ak pon xfaham kecian.. hehe gelakguling

Farhan lak diam je, tgk apa yg bakal berlaku lepas nie..

Kemudian si polis tu bagilah kad kuasanya untuk ak farhan tengok jap, smbil mulutnya bebel2..

Si mamat kawan dia lak duk ugut la kononnya nak ambik no plat ak nk no ic ak nk p check la kat balai polis n kot2 ada salah ke mana2 nk saman ak lah agaknya.. tak puas ati nyer pasal.. hahaha.. gelakguling

Bila ak dah puas ati aku pon bagi lah balik kad kuasa polis tu kat dia.

“hah! Puas ati?” marahkatanya.

Ak angguk jer la..kemdian ak bagi IC n LESEN aku kat dorag. Hah! nak sgt kan tgk la.. getus ku dalam hati.

Suasana agak tegangla waktu tu.. dan ak di suruh tulis nama, no ic n no tel kot kat dalam buku pemeriksaan dia, ak ikut kan je..

Sedang ak tulis tu kawannyer si mamat tu ckap;


“nasib baik ko ada semua, kalau tak tahu la ko ak wat mcm mana , ingat tu!..” marahgetusnya smbil pakai balik spekmata hitam.


Ak diam je, padang je muke dia dgn wajah yg serius.


Ok terima kasih, lenkali bagi kerjasama kat anggota polis buat keje, xyah cari pasal”.. katanya n terus bla dgn kawan nya mamat tadi..


Dah tu ak pun ajak la si farhan masuk mydin nak beli barang..

Kawan ku farhan dari tadi senyap tetiba bersuara,


“ uih ko, berani giler, xtakut ker.. otai siot.. “ katanya sambil gelak2..gelakgulinggelakguling

“hahahahhahahaa…….. ak gelak je… gelakgulinggelakgulinggelakgulinggelakguling


gelakgulinggelakgulinggelakgulinggelakgulinggelakgulinggelakgulinggelakgulinggelakgulinggelakgulinggelakgulinggelakgulinggelakgulinggelakgulinggelakguling

ok, cite tu abis kat situ...

**********************

Ak pon xcaya mcm mana ak leh berani lak tetiba.. hahaa.. gelakgulinggelakguling

Sampai kat dalam mydin kiteorg duk gelak sakan je… peduli apa org tgk kan… enjoy je rasa.. hehe~gelakgulinggelakguling

balik umah sewa, farhan duk citer kat housemate kteorg, dorang mmg xcaya nyer.. tapi xtahan dorg gelak gak ramai2.. gelakgulinggelakguling

an, kalu ko baca ni ko ingat balik tak?? Hahha.gelakgulinggelakguling. nk tergelak je rasa..

ni kawan ak farhan..

~abaikan sang sawa tu,.. sengihnampakgigi


smart org nyer.. nk tackle? Hah p tnya dia sdri cri je fb dia.. budak famous nih! Bakal cikgu lak tu.. encem

amacam? kenyit

Korang lak caya tak.. haha gelakguling

tu lah antara pengalaman ak dgn kwn baik aku farhan masa kat polisas dulu2… nie mmg ak xleh lupe.. hehe gelakguling

kalau korang ada pengalaman best berkaitan polis, share2 lah kat sini yer… boleh kite gelak sama2… kahkahakhaka… gelakguling

ok, lastly sila la klik ‘like’ kt bwah tu n komen sikit sebagi tanda sokongan korg kat aku kenyit

btw.. thank sudi baca.. nt ak wat enry lain lak..

ok set, daa… bye2.. salam..:wave:


sengihnampakgigi:ahaha::inlove:gelakguling:astig:ros

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Telinga Tersumbat ? ?... hilang nikmat!!

Semalam selepas berbuka puasa saje tengok2 barang kat almari kabinet dapur umah tgk apa yang ada. Then terjumpa putik kapas dlm plastik. Ada la dalam 5, 6 batang. So tetiba tangan ni terasa gatai la plak nak mengorek telinga. Bila ingat2 balik last korek rasa nya setahun yang lepas..kuikuikui. :-P. Jadi tanpa membuang masa ak pun terus la menerjah ruang dalam telinga kanan ak dengan putik kapas tersebut. Masuk sebatang rasa bangga jap. Yer lah tgk sisa2 tahi telinga yang melekat kat putik kapas tersebut banyak kau.. Yela dh stahun tak korek kan.. Haha... Lepas tu ak masuk lagi sebatang n then tetiba telinga terus senyap. Berdengung je. Dengar bunyi pun mcm dengar tak dengar je. 
 ( putik kapas xelok korek telinga )
Ah sudah ak, korek punya korek lagi tak jalan jugak. Letak air pun xjalan. Hati dah risau takut jadi pekak. Xnak la muda2 lagi dh pekak. Dh la nak kawin xlama lagi. Xpasai nt org ckp pengantin baru pekak......hah! Tak nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!! Malam tu terus xjadi nak p t…

Oh! Anak.... alahai Ibu dan Oh! Bapak..... Silap Siapa Kah??

dalam 3 minggu lepas ak berkesempatan melancong sekejap kat pinggir kota. alah  tak jauh mana mana pun.. ROB je.. 

menatang apa tu ROB?? Republik Of Besut la... (ntah mcm mana la terkeluar republik tu.. planet asing baru jumpa ke apa nih..~~)

di ROB ni ak datang buat keje, kat Pejabat Gigi Jerteh. adalah dalam 2 minggu gitu. nak menghabiskan saki baki kerja yang jauh2 dulu sementara nk masuk bulan puasa tahun ni.. boleh buat yang dekat2 pulak nanti.

so, kat sana ak stay la 2 tempat, minggu 1 ak duk Hotel One Utama betul2 duk tengah bandar dan minggu ke-2 pula duk Demong Beach Resort.  Pada ak ok la. harga boleh tahan dan berpatutan. (details nanti ak cerita di entry lain). 

kerja.. biasa la semua ada stress, penat lelah dengan peraturan baru, masalah dengan pihak staf lagi mcm2 la. tapi sebagai org yang di pertanggung jawabkan dengan kerja tu.. kita rilek2 sudeh la... mcm ada satu lagu tu.... 


rilek brader, brader rilek... rilek la............... mcm tu lah lebih kurang kan. 
so, after har…

Pengucapan Awam .. Public Speaking

Salam… ni adalah pengalaman ak yang ak nk kongsi semasa ak menghadiri kursus induksi di akademi audit di nilai bulan 2 aritu.. antara bnyak2 tajuk ak sengaja memilih tajuk ni sbb ak rasa dekat di hati, lagipun ak suka buku2 motivasi ni,so bila dekat di hati.. senang lah kita nk cari point n laksanakan tajuk yg diberi dengan jayanya..insyallah… Tapi ak mgaku gak r tajuk ni susah.. sbb hanya org yang boleh mendalami maksud tersirat je boleh cari point..kalau tak kelaut lah… hoho..apa yang penting adalah buat research sebaik mungkin.. sekarang ni semua maklumat di hujung jari je..senang je kan… Antara yg ak buat ialah mendengar pemidato2 negara yg hebat.. pelajar2 Universiti yag banyak je videonya dalam internet, dan dari situ kite boleh cedok sedikit sebyk idea yg MANTOP!! Dri mereka.tajuk yang ak pilih ialah… Menyelami komunikasi minda, jika sesiapa nk copy or guna utk buat pengucapan awam dipersilakan.. tapi sila link semula ke blog sy yer.. tq..~MENYELAMI KOMUNIKASI MINDA~
“ bissmilla…