Skip to main content

sesekali tak de salahnya, tapi kalau selalu.....

~pakar motibasi anda hari ini..hehe..~~

Hari itu, ada sekali cik awek pernah kate camni kat aku;

Cik awek : “awk sori yer sy xdapat nk beli hadiah yang mahal2 untuk birthday awk nt…”

Cik pakwe : “xpe awk, sy kalau boleh awk xbagi apa2 kat saya lagi baik, sy xkisah pun hadiah2 ni, cukup jelah awk ada.....love
Cik awek : “wah, terharunya sy..xsangka awk ckp mcm tu…he sengihnampakgigi…”

Cik pakwe :……………………(speechless)..

ak pon xtahu nak kata mcm mana, tetiba ayat tu terkeluar, tepat lak tu pada waktunya.. hehe…

Nak di kata ak ni romantik, idak la.. jauh sekali.. tapi sesekali ak kuo ayat2 sebegitu, tu yang mahal tu..

Mahalnya pada org yang pandai menilainya, org yang menghargai kita, org yang syg kat kita.. baru lah betul..

Jgan plak tetiba kita wat kuo ayat mcm ni kat org yg kte xkenal….

Cik boy: “awk la di hati sy, lebih dari apa yang ada kat dunia nie… “

Cik girl : “huh!?.. pang!!....”

Ayat tu dh betul, tapi masa n orgnya tu yg xbetul… jgn dibuat yer…. Xpasai di cop giler plak…

Muke dah hensem, jambu, kacak, tapi giler.. ish wat malu je kena gelak, kelakar-kelakar… haha

Lagi satu..

“tiada yang lebih membahagiakan, melainkan membahagiakan org yang kita sayang”…

Wah, ayat ni ak pernah post kat wall FB ak… hehe… ramai yang komen kata ak jiwang la apa la… hoho…

Xkurang juga yang suke ayat2 romantis sebegini rupe…

nk kata ayat ni jiwang ada lah sikit2 kot, tapi lebih baik dari luahan yang panjang2 mcm kwn2 ak buat d wall FB, contohnya:

ak benci la laki tu.. lelaki xpenah puas dgn seseorg, dulu nk beria-ria, skrg dh dpt org lain, kite di biar begitu je… menci..menci…"

Lagi..

“dulu ak sngt suke kan dia, hari2 ak bahgia bsamanya, tapi kenapa skrg dh xmcm dulu, kami selalu gadoh2, benda kecik je nk bertekak.. kenapa jdi mcm nie.. apa salah aku.. huhu..bla..bla…

Dan lagi..

“ mia now is single…”

ni time gaduh dgn pakwe tukar status, yang teruk siap wat entry spesel kutuk2 pakwe dlm blog dia tuh.. dlam fb xsoh ckap la… lepas 2 minggu…

“nur now in relationship” ..

dah baik balik dh, dgn pakwe lama lak tu… dulu kutuk bagai…

Org mcm ni ak ckp satu je BODOH”!....

Kekadang ak naik menyampah dgn status2 mcm nie… saje je nk post kat wall dorg, konon nk kwn2 tanya la… kenapa? Sebab apa?

Lepas tu dh kwn tanya xnak gtau plak… bongok btol lah… Bile kwn bagi nasihat xnak terima lak…

Dh FB ni semcm trend tmpat luahan perasaan lak… kkdg2 tu nk je ak sound…

“ weh p cri org la luah perasaan, fb ni bukan tmpat nya.. bodoh la ko nih”…. Boleh tak mcm tu?? Hehe

Maaf la yer ak ckp, slalu nya bdk ppuan la post bagai mcm nie.. budk laki, huh! Mmg xde masa la nk post camni, wat nmpk lagi bangang adalah….. sah2 kena kutuk dgn mber laki lain… xpasai…

Adakala ak ada jugak bagi nasihat percuma kat dorg ni… bosan2 sngt kan… tambah lak kesian xdek org nk layan… biar ak xkenal pun.. ak layan je… .hehe…

Apa yang ak selalu ckp mcm ni

“.. muhasabah je diri sendiri elok2.. jgn cepat menuduh pakwe/makwe msing2.. kita xsedar dlm stiap mslh tu, kita juga ada salahnya, bukan sorg je yang salah.. itu sbb ak slalu ckp, biar bercinta dengan hati, jujur n ikhlas, dan letakkan kepercayaan paling utama.. insyaallah hubungan tu akan baik.. selain tu, bertolak ansurla… jgn cepat melatah, kaji balik apa masalah sebnarnya.. ada je jalan kuonye.. mustahil la xde…"

Ada jugak tu xleh terima, siap melawan lagi…

“ dah mmg dia salah, org dh pcaya kat dia 100%.. dia curang kat kita plak, dia nk mcm mana lagi, apa kurang nya kte ni kat dia?..huhu”

Ak bgi lagi..

“ itu silapnya, zaman sekrg budak2 suka main2, suka bercinta tapi hala tuju cinta xtahu, suka sgt ada pakwe or makwe tapi xtahu nk hargai… sia2 cinta kalau xde perancangan utk masa depannya. Bercinta 100% mmg silap!. Bila terjadi hal2 sebegini rupa, kita akan frust n xdpt nk kawal diri dgn sebaiknya.. lebih baik bercinta dengan seadanya, letakkan 80% kepcyaan kpd dia, 20% lagi untuk kita. Jika dia curang kpd kita, gunakan 20% lagi sbgai semangat penguat diri kita. Xlah kita frust menonggeng… huhu banyakkan muhasabah diri kite, dan fokuskan apa yang penting dlm hidup. Cinta ni bile2 masa je boleh dtg dan pergi..”

Lepas tu ada juga yang terimanya dgn ati terbuka, ada juga yang senyum sinis je..

Ak xkisah sgt pun smua tu, lantak korg la.. kekadang tu naik menyampah gak.. hari2 lak tu ada post.. adoyai.. last2 ak remove je dia dgn friend list ak… baru aman.. hehe~~

Dlm hidup ni xkisah la bcinta ke, bekeje ke, bekluarga ke yang penting kita tahu matlamat hidup.. baru betul…

Ni ak nk berkongsi sikit ayat2 ak petik dri buku karangan HM. Tuah Iskandar.. dan ada jugak ak cipta sdri..


pucca_love_17:inlove:

“Hargailah bila berdua, sayangilah bila bersama, maafkan bila terluka, ingati bila sunyi, selalulah bertenang, hasilnya kite selesa dan bahagia”

“berterus terang adalah jalan terbaik untuk semua masalah”

“Dapatkan keredaan emosi secara meluahkan perasaan anda kpd individu yg boleh d percayai”

“Usah lihat masalah yang timbul olehnye tetapi ambilah untung bersamanya”

“usah terlalu mengharapkan perkara yang tak pasti, hargai apa yang ada di gengaman kita”

“orang cantik, orang handsome biasanya kurang jujur”

:astig:pucca_love_01

Ok.. cukup la tu.. lenkali ak bebel lagi… kalau korang nk ambik jelah, ak xmarah pon, tapi gtau r sepatah n link kan balik kat blog buruk ak nih, okeh!!... J

Salam motivasi utk semua..cou..

p/s:

~hidup kita ni kejap je.. ntah esok lusa kita mati, tu pon kalau byk amalan baik msuk la syurga, kalau tak ke gaung la jawabnya.. jdi hargai lah smtra ada, nasihati lah sesame kita, mana tahu tba masa sakit kite lak nt, moga2 ada yg sudi menolong kita~

Comments

Popular posts from this blog

Telinga Tersumbat ? ?... hilang nikmat!!

Semalam selepas berbuka puasa saje tengok2 barang kat almari kabinet dapur umah tgk apa yang ada. Then terjumpa putik kapas dlm plastik. Ada la dalam 5, 6 batang. So tetiba tangan ni terasa gatai la plak nak mengorek telinga. Bila ingat2 balik last korek rasa nya setahun yang lepas..kuikuikui. :-P. Jadi tanpa membuang masa ak pun terus la menerjah ruang dalam telinga kanan ak dengan putik kapas tersebut. Masuk sebatang rasa bangga jap. Yer lah tgk sisa2 tahi telinga yang melekat kat putik kapas tersebut banyak kau.. Yela dh stahun tak korek kan.. Haha... Lepas tu ak masuk lagi sebatang n then tetiba telinga terus senyap. Berdengung je. Dengar bunyi pun mcm dengar tak dengar je. 
 ( putik kapas xelok korek telinga )
Ah sudah ak, korek punya korek lagi tak jalan jugak. Letak air pun xjalan. Hati dah risau takut jadi pekak. Xnak la muda2 lagi dh pekak. Dh la nak kawin xlama lagi. Xpasai nt org ckp pengantin baru pekak......hah! Tak nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!! Malam tu terus xjadi nak p t…

Oh! Anak.... alahai Ibu dan Oh! Bapak..... Silap Siapa Kah??

dalam 3 minggu lepas ak berkesempatan melancong sekejap kat pinggir kota. alah  tak jauh mana mana pun.. ROB je.. 

menatang apa tu ROB?? Republik Of Besut la... (ntah mcm mana la terkeluar republik tu.. planet asing baru jumpa ke apa nih..~~)

di ROB ni ak datang buat keje, kat Pejabat Gigi Jerteh. adalah dalam 2 minggu gitu. nak menghabiskan saki baki kerja yang jauh2 dulu sementara nk masuk bulan puasa tahun ni.. boleh buat yang dekat2 pulak nanti.

so, kat sana ak stay la 2 tempat, minggu 1 ak duk Hotel One Utama betul2 duk tengah bandar dan minggu ke-2 pula duk Demong Beach Resort.  Pada ak ok la. harga boleh tahan dan berpatutan. (details nanti ak cerita di entry lain). 

kerja.. biasa la semua ada stress, penat lelah dengan peraturan baru, masalah dengan pihak staf lagi mcm2 la. tapi sebagai org yang di pertanggung jawabkan dengan kerja tu.. kita rilek2 sudeh la... mcm ada satu lagu tu.... 


rilek brader, brader rilek... rilek la............... mcm tu lah lebih kurang kan. 
so, after har…

Pengucapan Awam .. Public Speaking

Salam… ni adalah pengalaman ak yang ak nk kongsi semasa ak menghadiri kursus induksi di akademi audit di nilai bulan 2 aritu.. antara bnyak2 tajuk ak sengaja memilih tajuk ni sbb ak rasa dekat di hati, lagipun ak suka buku2 motivasi ni,so bila dekat di hati.. senang lah kita nk cari point n laksanakan tajuk yg diberi dengan jayanya..insyallah… Tapi ak mgaku gak r tajuk ni susah.. sbb hanya org yang boleh mendalami maksud tersirat je boleh cari point..kalau tak kelaut lah… hoho..apa yang penting adalah buat research sebaik mungkin.. sekarang ni semua maklumat di hujung jari je..senang je kan… Antara yg ak buat ialah mendengar pemidato2 negara yg hebat.. pelajar2 Universiti yag banyak je videonya dalam internet, dan dari situ kite boleh cedok sedikit sebyk idea yg MANTOP!! Dri mereka.tajuk yang ak pilih ialah… Menyelami komunikasi minda, jika sesiapa nk copy or guna utk buat pengucapan awam dipersilakan.. tapi sila link semula ke blog sy yer.. tq..~MENYELAMI KOMUNIKASI MINDA~
“ bissmilla…