Skip to main content

~Ting ..Tang...KENANGAN POSE & Raya Tahun Nie~

.......assalamualaikum.......

rasa nyer blum terlambat lagi ak nk ucapkan selamat hari raya kt kwn2 smua, iyer lah kite posekan sbln jd raya pon sbulan la kan.. nie pon dlm bulan syawal lagi jd ptut2 ak wish kat korang smua.. 


" selamat hari raya kepada sesiapa yg mgenali diri ku yg hina ini, maaf zahir seandainya ak pernah mengasari kamu smua, maaf kan batin ku jika dgn kata2 ku menyeksa ati2 nurani mu yg suci itu, ak ini hya insan yg buta n xsempurna mana.. andai smua tu berlaku, maafkan la ke khilafah ak yg tersengaja @ d sengajakan. mgkin dlm gurau senda kita ada yg terasa, dlm kita ketawa ada myimpan duka.. itu dluar kuasa aku la... w/pun.. harap korg d pjgkan umur murah rzeki selalu hendak-Nya.. amin "


thun ni dah la byk duka ak alami, tp byk gak kegmbiraan ak dpt. tpi ak mmg bsyukur sgt2 Allah masih syg kan ak utk trus berada d bumi-Nya ini.

puasa tahun nie seakan xberapa best sgt, bkn pose 2 xbest tapi berjauhan dgn org tersyg di kmpung halaman. Iyerlah terpaksa melaporkan diri di bulan puasa, keje sebulan pose ni pulak xder, n bos xnak bgi cuti, tiket bas dah abis.. aduhai mcm2 dugaan menimpa ak.. tp xpe ak pikir + jer.. :))

ok, thun ni ak terpaksa blik mlm raya.. aduh.. sedih btul rasakan.. ini bos punya pasal la.. saje nk halang ak beraya, dh gaji xnak bagi..  Knape suh kami lapor bulan pose ni.. npe x lepas raya je bru lapor diri , kan xsusah2 kami nk ambik cuti.. dia boleh lak ambik 2 mggu direct.. xaci!! xaci!!..huhu~

alang2 dia xnak bg ct.. ak terus je report kat BOS yg lagi besar dr dia.. BOS besar tu sempoi je siap ckp lagi...

" korg nk cuti2 la, sy sign je...."

haha.. ambik ko terkedu skjap bile BOS besar ckp gitu.. :)) 
lpas dh dpt cuti ak pon dgn gumbiranye call la kaunter tket bas..
ALAMAK!!!.... tket dah abis! tggl mlm raya je.. huhu~~ terpaksala...;(( 

mesti korg slalu dgr org ckp wah blik mlm raya msti jem kan.. nt smpi lewat la apa la.. haha korg silap... blik pantai timur (TERENGGANU) xgtu.. jalan kosong je.. seram semcm sbb xbyk kdraan...confirm abang drebar bwk lajuu~~

lepas abis je keje ari rabu  8hb.9.10 tu.. ak pon terus memecut motor kapcai ak dgn lajunye tp berhati2.. blik umh sewa.. dh packing br siap2.. ak pon tdo awal coz esk pepagi nk blik umh akak kat Gombak..

esoknye dh siap2.. ak dgn yakinnye bwkla motor dgn gumbiranya nk balik raya la katakan.. haha...

tuttt tuttt.....

smpi tgh jalan motor mampus.. minyak xde!! alahai lupa la nk isi lak minyak ni.. raba2 kocek belakang.. aduh!! (smbil tepuk dahi).. dompet tertinggal kat umah plak dah.. pelupa btul la ak.. jauh umah dgn tmpt kjadian xsoh citer la 2 KM dah.. haha..

so, ak pon dgn pantas mgmbil henset 3315, ak pon call anak buah ak suh anto minyak jap.. nasib dia ada kt sini,, fuhh!!.. selamat ak.. :DD

***********************

smpi gombak dh ptg.. layan2 ank sdra yg kecik jap.. ptg tu kul 6 trun bazar kt area umah, iyer la shoppg utk last pose..

kt bazar tu adalah spsg suami isteri mamak jual air tebu.. so ak pon pergilah mghampiri dorang nk beli air tbu utk bbka nt mgenankan pesan akak ak suh beli air tebu. 
nk di jadikan cerita.. mesin tebu kt situ rosak jd abg tu suh tggu jap, ank dia otw hantar air tebu.. so ak pon tggu la jap.. dlm 5 minit gitu anak dia pon smpi bwk air tebu yg dh d bungkus.. so makcik tadi pon ambik la air2 tadi tu dgn cepat2 letak atas meja utk di jual... tetiba....

tap!!..pap!!...ouch!..adus!!..

tangan makcik tadi kena sengat dek 'LEBAH'.. dgn selambanya makcik tu ckp dh biasa...... ak yg tgk ni rasa lain dah... iyelah kalu kita yg kena rasa sakit mcm nk mati dah... abis kat situ.

mlm tu ak pon nek bas nk blik kmpg... 

tp blik malam tu mmg syahdu la.. nk2 time dgr lagu P.Ramlee.. "dendang perantau" mau kuo air mata je.. tambah2 lagi smpi je kat bandar kemaman terbentang kain rentang..

"selamat pulang perantau, ...." 

fulamak!! syahdu siot, terasa diri ni di hargai je skejap.. haha
mmg tahun ni cukup terasa la syahdunye.. ak bukannye xpenah duk jauh.. tpi thun nie ak mmg rasa berbza sgt, nth xthu kenape.. so ak layan je la perasaan smpi kampung halaman... lalallala~~

*****************************

raya first xbest sgt biasa je, duk2 umah tggu org dtg n g umh kawan2.. mcm tu jer la.. sama je tahun2 lepas.. cuma stu je.. ak pakai bju melayu bru siap bersamping n bersongkok sekali.. haha semua org duk puji ak.. kembang skejap.. ;D


~amacam hensem xaku..haha~

tpi raya second mmg ak xkan lupa la smpi bila2... 

wktu tu dh jam 12.00 tgh ari ak bru blik umh kwn gak.. smpi umh ak rehat2 jap.
tut2 msj msuk mber ckp dia ada kat umh, suh p umh dia braya..
pikirkan mmber baik.. ak pergilah... 
 
mula2 ak nk pakai je kasut baru ak p sana.. tetiba rsa syg je.. so aku tukar pakai selipar buruk g umh mber ak tu.. 
sedang ralik2 bawak motor, dh hmpir 50 meter nk smpi umh kwn aku tu... 

"gedebaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang!!..... terbang, melayang, terhumbang, terlentang, tertonggeng dlm semak......"  ......... ak xcident!!  huhu~~

kesian kt aku... ;(

time ak bwk motor tu kt dpn ak ada sorg budk bwk motor 125z 3 mter jarak mcm tu, xpasal2 di boleh U-turn n masuk trus jln ak..lepak2 r dlu tepi jln ke apa kan.. terus masuk tgh jalan lak tu.. so ak apa lagi..hmmmm.... ambik ko.. nk sgt duk dgn ak ak langgr terus.. hahahha.. 

nasib baik ak sempat elak sikit.. terlanggar handle motor dia. tu yang ak terhumbang kat semak tu.. nasib ak mmg baik la.. tiang letrik 3 jengkal je lagi dr kpla ak... kalu lah ak kena.. alamat arwah la ak ari tu... 

ak punya luka xde la sgt luka kaki n lutut sikit je. yg lain baju kotor n selipar 22 belah putus.. haha.. nasib baik la ak xpakai kasut tdi.. klu x syg woo... :)) 

budk tu lak terseliuh tgn , terus je ajak mber dia g umh tok bomoh, mgurut kot.. haha mmg padan dgn muka dia la.. :)) 

lepas kjdian tu ak pon terus balik umah tdo.. malas nk pikir..
esok la p umh mber ak tu lak... kesian kat dia duk mnggu.. ak peduli apa.. kehkehekeh!!.. :)) 


P/s: Moral of the story.. ntah la korg pikir la sdri ak malas nk tulis.. lalal~~



Comments

Popular posts from this blog

Telinga Tersumbat ? ?... hilang nikmat!!

Semalam selepas berbuka puasa saje tengok2 barang kat almari kabinet dapur umah tgk apa yang ada. Then terjumpa putik kapas dlm plastik. Ada la dalam 5, 6 batang. So tetiba tangan ni terasa gatai la plak nak mengorek telinga. Bila ingat2 balik last korek rasa nya setahun yang lepas..kuikuikui. :-P. Jadi tanpa membuang masa ak pun terus la menerjah ruang dalam telinga kanan ak dengan putik kapas tersebut. Masuk sebatang rasa bangga jap. Yer lah tgk sisa2 tahi telinga yang melekat kat putik kapas tersebut banyak kau.. Yela dh stahun tak korek kan.. Haha... Lepas tu ak masuk lagi sebatang n then tetiba telinga terus senyap. Berdengung je. Dengar bunyi pun mcm dengar tak dengar je. 
 ( putik kapas xelok korek telinga )
Ah sudah ak, korek punya korek lagi tak jalan jugak. Letak air pun xjalan. Hati dah risau takut jadi pekak. Xnak la muda2 lagi dh pekak. Dh la nak kawin xlama lagi. Xpasai nt org ckp pengantin baru pekak......hah! Tak nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!! Malam tu terus xjadi nak p t…

Oh! Anak.... alahai Ibu dan Oh! Bapak..... Silap Siapa Kah??

dalam 3 minggu lepas ak berkesempatan melancong sekejap kat pinggir kota. alah  tak jauh mana mana pun.. ROB je.. 

menatang apa tu ROB?? Republik Of Besut la... (ntah mcm mana la terkeluar republik tu.. planet asing baru jumpa ke apa nih..~~)

di ROB ni ak datang buat keje, kat Pejabat Gigi Jerteh. adalah dalam 2 minggu gitu. nak menghabiskan saki baki kerja yang jauh2 dulu sementara nk masuk bulan puasa tahun ni.. boleh buat yang dekat2 pulak nanti.

so, kat sana ak stay la 2 tempat, minggu 1 ak duk Hotel One Utama betul2 duk tengah bandar dan minggu ke-2 pula duk Demong Beach Resort.  Pada ak ok la. harga boleh tahan dan berpatutan. (details nanti ak cerita di entry lain). 

kerja.. biasa la semua ada stress, penat lelah dengan peraturan baru, masalah dengan pihak staf lagi mcm2 la. tapi sebagai org yang di pertanggung jawabkan dengan kerja tu.. kita rilek2 sudeh la... mcm ada satu lagu tu.... 


rilek brader, brader rilek... rilek la............... mcm tu lah lebih kurang kan. 
so, after har…

Digi Internet Brodband ~ Limited Edition Prepaid Internet Turbo 3G Compatible

Salam kepada peminat2 ku semua..(ada peminat ke??) haha.. perasan lebih ak nih.. dah la lama tak update 2 bulan kot.. ni gara-gara PERASAN BUSY lah jadi mcm ni.. aish… tak pe… kali ni ak akan start rajin smula update.. moga2 lah kan.. hahaOk kali ni ak nk review sikit pasal tajuk ni “DiGi Internet Brodband”. Ok ni bukan yang pakai line nyer.. tapi prepaid sahaja.. kiranya kalau korang pakai tak delah nak terikat bayar bulan2.. b’coz tempoh ‘active’ dia berdasarkan bilangan hari bukan berapa jumlah kredit yang ada.. ok nk tahu lanjut Jom!! Baca lagi..
Dah lama sebenarnya ak usha-usha pasal broadband ni, semua provider ak terjah, baik Celcom, Maxis , My Happy hinggalah DiGi nih.. kalau ak nk ambik mana2 pon boleh je bukan ak tak mampu cuma ak nak cari yang lebih bgus je baik dri segi ‘Coverage’ (yang paling utama), speed dan harga dia. Sebabnya lagi ak nak pakai dekat “Samsung Galaxy Tab’ ak sahaja..Usha punya usha akhirnya ak beli gak Digi Brodbandni.. mungkin ada tertanya knpa ak ta…