Skip to main content

Kenangan Skolah Rendah Dulu.. ~v~

~~ :D 

bile teringat semula kenangan zaman skul dulu.. wah heaven je rasa..

smua nya xperlu nk pikir byk2 cam skrg, soal cinta, keje, duit , nk belanje n mcm2 lagi la... haha

dulu time skolah mak ayah yg bagi kte duit ble nk g skull.... syok je rasa walau pon x byk xpe la.. syukur la dpt dr tak dapat lagsung yer dak.. mcm kt palestin sana  ;))

ok, ak mula kan dgn skul rendah ak.. :)  ~~

ak dulu skul kat sekolah kebangsaan tok dir, nun jauh di kawasan luar bandar dkt Terengganu Darul Iman. nk kata jauh xjauh sgt la ada la dlm 2 minit dr umh aku.. ahaks!! :D

gambar xde lg nt sy update smula yer.. hehe 

kat skul ni ak mula beljo dr thun 1 hingga 6.. kt sini la ak mula kenal kawan2 belajo mengira, mbaca mnulis d mcm2 lagi la.. (selain sek pra skull k). 

nk kata kenangan banyak sgt tak der la sbb dah lupa dah apa lah kenangan kt skul ni.. 

iyer lah zaman budak2 time ni bukan nyer kuat sgt otak.. kuat mkn semut lak tu.. mmg patut la mudah lupa.. lgi stu budk skul rendah normal la.. keje skull xbnyk, g skul blik skul.. dh smpi umh dah bukak2 baju g main bola kat pdang sebelah umah kul 2 ptg.. wah best giler rasa time ni.. hahaha

 bile matahari dah jatuh n abis round seluruh kg n kg2 sebelah bru balik umh.. haha time ni guna beskal je. nk nek motor mane bolh kan... nk kena tibai kat bapak ak buat r.. haha

bile malam tgk tv n dh ngtuk tdo... :D 

cam tu la aku hari2 time zaman ni dlu... uih leh wat satu entry lain bab cemgini.. ahaha

oppsss!!  lupa pasal skul kan.. haha

ok, ok, bebalik pasal skul ni.. ada byk kenangan yg ak xleh lupa la.. spt : 


cerita 1: 

ak pernah jatuh 'ecinta' kat sorg budk ppuan ni, nama dia Izzati :D.. aish dh naik seyes ak time ni..  wktu tu darjah 3... kehkehkeh ~.~ tp xthu la apa mkna cinta time tu.. cuma rasa nak enjoy je.. sbb tgk budk ppuan ni lawa sgt time tu...aish bergelora gak nafsu time ni.... hehe

budk ni kelas sbelah.. selalu la ak usha dia tgk dri jauh je..nk tgur pon malu..

nak di jadikan citer, kt tepi kelas dia ada serimbun pokok bunga... tpi bunga ye mcm pelik skit sbb btuk bunga pjg2 mcm kacang pjg n warna merah.. kami budk2 laki sllu ambik n buat ekor2 letak kat bontut... ahha

nk tgk budk ppuan ni nyer pasal sggup ak buat2 ambik bunga tu, padahal mata duk usha budk ppuan tu.. haha bile ingt balik serius ak rasa banggang jer!! hahaha

bila dh lama sgt ak usha budk ni ak ckp kt kawn dia suh ckp 'ak suka kt dia'.. ak saje je memain.. iye lah budk2 primary scool kan memain je keje nye.... 

tp ak xsangka la si kwn dia bebtul g cakap... mak aih.. skli kwn dia ckp balik kat aku..

"dia xsuka kat ko"...  

ak bantai gelak je ..kahkahkahakah... kelakar je rasa ingat balik.. sampai sudah ak x g tegur budak tu, malas la nk g tegur hehe.. 

citer tu abis kat situ je.. 


cerita 2: ~.~

bila dah nek darjah brpe tah, time tu citer kartun tgh best, mmg syok giler duk melayan nyer dr citer Dragon Ball hinggalah DigiMon x masuk lagi citer lain2 cam Dash Yankuro ke, Pokemon ke.. bla bla n bla.... 

apa yg ak rasa banggang sekli bile hujung2 minggu dh tgk citer kartun ni.. dtg je skul ari ahad mula la smua geng2 nk tjk aksi.. iyer la mcm citer dragon ball.. tgk goku wat kuasa dia.. "kuan heng fong"... siap buat aksi tangan tuh.. mmg xleh bla la.. haha (nth btul ak eja ni.. ;) )  

lgi stu aksi awan terbang... n bunyi dia mmg ak xleh lupa.... "tut tut tut"... mcm motor boat je bunyi.. hahaha



mmg terpengaruh betul lah dgn citer katun nie... 

lagi stu, sbb terpengaruh pasal citer kartun Dash Yonkuro nye pasal.. abis longkang skul ni ak bakar....  

~kete ni ak penah ada dulu, bgga giler sapa ada kete ni.. haha~


korang perasan tak kan kt belakang bgunan skolah ada longkang pjgkan... kami ni kepala punyala jahat kami bakar longkang tu guna petrol separuh longkang n kami pon main kan kete dash tu bagi dia lalu kat api tengah mbakar tu n bile dh lepas kteorang pakat2 tgk kete tu cair tak .. haha tgk2 je abis hitam ko longkang geng2 kita org bakar.... haha bile ingat je balik rasa nk tergelak jek... kahkahkahkahkah...

nak citer bab kartun ni byk agi.. lenkali la kan korg bosan lak kan.. haha :D 


cerita 3: ni last.. janji :)

cite ni terjadi masa tu ak darjah 6. ak bejaya masuk kelas budak2 pandai 6 cempaka. Hasil berkat kesungguhan ak n doa mak ayah ak :) akhirnya dengan result darjah 5 ak melayakkan ak di naikkan pangkat ke kelas tersebut.. cewah.. ahaha.. 

pd suatu hari ak di jangkiti sejenis penyakit yg org2 duk sbut kayap!! ala yg selalu kena kt pingang n tengkuk tu.. kalu kena kt pinggang org tua2 ckp bila menatang tu dah bertemu bulat2 sluruh bdn, kita akn mati.. mak aih.. menakutkan btol la.. ok ak kena kat tengkuk je ok.. ;) 

ak punya la risau ajak gak bapak ak g klinik nk jumpa doctor konon.. bapak ak dgn selamba je ckp


" ala letak je belacan kat kayap tu nt hilang la n mak ak lak stuju.huhu~~"


korg dengar je nak tergelak kan.. lgi la ak yg mmg xpercya sgt dgn traditional medical ni xmau nyer nak letak belacan kat tgkuk ak... eeeiiiii geliii.. ahha

nk d jadikan cerita, stu hari ak g lah skolah dgn mmbwa benda alah tu, nasib aku mmg malang la.. kelas first bahasa melayu, cikgu mohazaidi klu xsilap ak.. dah la garang badan besor nk mampus plak.. haha sedp je ak ngate kan.. tp mmg ak xsuke dia.. garang xbertempat ~~hiihihihi

boleh plak time kelas dia tu ak xbawak buku teks,, kecut perut ak.. dan pada stu ketika dia sebut nama sesapa n suh baca apa kt dlm buku tu.. bile kena je kat ak, ak ngku ak xbawak buku teks!! ah sudah mmg kena ak ari tu... 

dia dtg je ak dah menggeletar dh.. dan jeng2. bile dia nak start cekik ak, di terpegang la tmpt 'kayap' ak tu... xsemena - mena dlm sesaat je airmata ku mengalir laju.. terkejut cikgu tu... ahha ambik ko.. takut jugk ko.. haha

dia duk tnya kwn2 ku kenapa.. n kwn ak ckp kt cekgu td..


"tengkuk dia kena kayap".. 


sampai sudah cikgu tu x tegur2 ak... fuh~ selamat ak ... haha 

ok gelakkan ak skunk!!.. ak mmg manja pon time tu.. well ank bongsu kan.. ahahha

start ari tu hgga ak abis skul rendah menganjing je ak di mber2 lain.. alahai nasib ak la..:)) 

korg nk tau pasal result UPSR ak?? ah xyah r.. hancuis jer.. wat malu je.. huhu

dah ak nk tdo lewat sgt dah ni.. kalu korg suke jgn lupe click 'like' ekk 

kalau xsuke pon komen la sikit yer.. hehe

nt ak smbg pgmln wktu high skolah lak.. ok daa... 


P/S: kenangan mmg xkan dpt di beli walau berjuta ringgit di beri.. ia akan tetap tersimpan kemas di hati utk tatapan ank2 kita nt.. ehhe 


credit: google.. :)) 


Comments

Popular posts from this blog

Telinga Tersumbat ? ?... hilang nikmat!!

Semalam selepas berbuka puasa saje tengok2 barang kat almari kabinet dapur umah tgk apa yang ada. Then terjumpa putik kapas dlm plastik. Ada la dalam 5, 6 batang. So tetiba tangan ni terasa gatai la plak nak mengorek telinga. Bila ingat2 balik last korek rasa nya setahun yang lepas..kuikuikui. :-P. Jadi tanpa membuang masa ak pun terus la menerjah ruang dalam telinga kanan ak dengan putik kapas tersebut. Masuk sebatang rasa bangga jap. Yer lah tgk sisa2 tahi telinga yang melekat kat putik kapas tersebut banyak kau.. Yela dh stahun tak korek kan.. Haha... Lepas tu ak masuk lagi sebatang n then tetiba telinga terus senyap. Berdengung je. Dengar bunyi pun mcm dengar tak dengar je. 
 ( putik kapas xelok korek telinga )
Ah sudah ak, korek punya korek lagi tak jalan jugak. Letak air pun xjalan. Hati dah risau takut jadi pekak. Xnak la muda2 lagi dh pekak. Dh la nak kawin xlama lagi. Xpasai nt org ckp pengantin baru pekak......hah! Tak nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!! Malam tu terus xjadi nak p t…

Oh! Anak.... alahai Ibu dan Oh! Bapak..... Silap Siapa Kah??

dalam 3 minggu lepas ak berkesempatan melancong sekejap kat pinggir kota. alah  tak jauh mana mana pun.. ROB je.. 

menatang apa tu ROB?? Republik Of Besut la... (ntah mcm mana la terkeluar republik tu.. planet asing baru jumpa ke apa nih..~~)

di ROB ni ak datang buat keje, kat Pejabat Gigi Jerteh. adalah dalam 2 minggu gitu. nak menghabiskan saki baki kerja yang jauh2 dulu sementara nk masuk bulan puasa tahun ni.. boleh buat yang dekat2 pulak nanti.

so, kat sana ak stay la 2 tempat, minggu 1 ak duk Hotel One Utama betul2 duk tengah bandar dan minggu ke-2 pula duk Demong Beach Resort.  Pada ak ok la. harga boleh tahan dan berpatutan. (details nanti ak cerita di entry lain). 

kerja.. biasa la semua ada stress, penat lelah dengan peraturan baru, masalah dengan pihak staf lagi mcm2 la. tapi sebagai org yang di pertanggung jawabkan dengan kerja tu.. kita rilek2 sudeh la... mcm ada satu lagu tu.... 


rilek brader, brader rilek... rilek la............... mcm tu lah lebih kurang kan. 
so, after har…

Pengucapan Awam .. Public Speaking

Salam… ni adalah pengalaman ak yang ak nk kongsi semasa ak menghadiri kursus induksi di akademi audit di nilai bulan 2 aritu.. antara bnyak2 tajuk ak sengaja memilih tajuk ni sbb ak rasa dekat di hati, lagipun ak suka buku2 motivasi ni,so bila dekat di hati.. senang lah kita nk cari point n laksanakan tajuk yg diberi dengan jayanya..insyallah… Tapi ak mgaku gak r tajuk ni susah.. sbb hanya org yang boleh mendalami maksud tersirat je boleh cari point..kalau tak kelaut lah… hoho..apa yang penting adalah buat research sebaik mungkin.. sekarang ni semua maklumat di hujung jari je..senang je kan… Antara yg ak buat ialah mendengar pemidato2 negara yg hebat.. pelajar2 Universiti yag banyak je videonya dalam internet, dan dari situ kite boleh cedok sedikit sebyk idea yg MANTOP!! Dri mereka.tajuk yang ak pilih ialah… Menyelami komunikasi minda, jika sesiapa nk copy or guna utk buat pengucapan awam dipersilakan.. tapi sila link semula ke blog sy yer.. tq..~MENYELAMI KOMUNIKASI MINDA~
“ bissmilla…