Skip to main content

Infinity Downline / LOGIN FB DAPAT RM100 Halal?

Salam….

Dh cukup sminggu ak xupdate blog… skrng ak nk update sikit.. biar hidup sikit blog ak ni kan..kan..

Ak sebenarnya seorg yg tersangat lah sibuk,,.. 2 mggu lepas je ak p buat audit.. ada ke patut bos ak suh siap kan dalam masa 1 minggu? dah la banyak keje lak tu..ish2.. xpatut2… apa2 pun ak bjaya gak siap kan wlaupun tercicir kat mana2..

Dan sekarang ak ada masa melepak2 kat ofis sambil melayan2 FB n Blog Buruk ak ni, menghabis2 kan masa sementara menunggu ak nak p induksi 28/3 – 6/5 nanti.. bubye.. TERENGGANU.. hehehe~~

Sibukkan aku.. sibuk tak??.. haha~~

Ok, mungkin korg dah tahu apa ak nk cakap ni atau pon tidak, mungkin juga ada yang dah dengar, mencuba join sekaki (ni aku), mgkin juga hanya pandang sebelah mata n terus bla…. Mungkin!..mungkin!..mungkin!! ..hmmm

Ok hari ni ak nk bercakap n beri info pasal….

Infinity Downline or Login FB dapat RM100?..



Hah!.. pernah dengar kan…

Alah gambar org duk pegang DUIT riban2 tu, ada duk dalam kete, duk dalam umah, n mcam2 lagi lah.. kemudian TAG kat member ramai2.. kalau nk DUIT banyak macam dia PM kat FB…. (ak pernah buat dulu).. huh~

Dulu kalau xsilap ak mula2 menda alah ni muncul dlm bulan 5 thun lepas camtu kat FB, macam fenomena lak.. semua duk berebut nak masuk.. ak pon xterkecuali tertarik tarik nk masuk..

Iyer lah, tgk duit beribu beriban.. xkan xkelabu mata kot.. hoho~

Waktu tu ak ada duit RM100 je nk makan, nk guna.. ak korban kan gak masuk benda ni… konon lah nk ubah diri ak dari si Miskin kepada si Kaya dalam Sekelip mata.. hoho…

Lepas tu ak PM la kat budak sorang ni.. terbelaku lah perbualan ni…

"

Ak : macam mana cara nk join benda ni? Confirm dapat ker?..

Budak tu: kita hanya memperkenalkan system sahaja, kita tidak menjual barang atau apa2….

Ak : promote tu mcm mana? Apa nk kena buat?.. boleh bagi tau secara detail tak?

Budak tu: sila bank ke akaun dulu.. bila dh bank baru sy akan bagi tahu secara detail..

Ak: ( huhu.. terkelu jap.. di tnya xdpat, suh bank in dulu.. akibat terdesak nk kaya ak pon p la bank in..)

Budak tu: ok, terima kasih kena join Login FB n bla..bla… ingat kita hanya promote system sahaja.. kita x mnjual..bla…bla…. sila copy gambo2.. (org duk pegang duit, tido atas duit) kat album sy n anda boleh start promote sekarang… jika org tanya mcm mana nk join benda ni.. anda copy je ayat sy dari mula2 tadi ( mcm dia ckp kat aku).. huhu~~

Ak : huh! Wat de hell… itu je…. (tertipu ak di situ)…

"

Hoho~ yang pernah join apa salah ak ckap? Dah alang2 tertipu tu+terdesak+duit xde kan.. nk tak nk terpaksa la terus kan gak cari downline menyebarkan anasir2 dakyah ni kat member2 lain kononnya dia dah ‘kaya’ sekarang.. padahal dia pun baru mula join benda alah ni… ish..ish..apa daa..kawan2 pon idup2 mati di tipunya..…. (yg ni ak xsempat nk bt, tersedar cepat)..

Memang ak akui benda ni boleh buat ko kaya, tapi adakah duit tu HALAL ke tak? Ke HARAM semata-mata?...

Sebenarnya semalam ak dpt TAG lagi pasal gambar duit2 ni dri kawan ak time keje dulu.. n ak anto la msj kat FB dia…

Tetiba ak terfikir ….

Ada lagi ekk org duk main benda ni.. kan status benda ni HARAM?.. ada lagi yg tertipu, atau di tipu bila di sogokkan gambar DUIT berjuta-juta lemon tuh!.. mengenangkan itu kwn ak.. apa salahnya dak ak kongsi sikit apa ak tahu… n then alhamdulilalh dia terima seadanya, xmeleting x apa2.. n terpulang atas diri sndri plak… lagi pun ak bukan ustaz segala nk bagi ceramah atau pape.. sekali insan yang menasihati antara satu sama lain… ..ok…

Sila klik link ni zaharuddin.net tentang status LOGIN FB DAPAT DUIT RM100..

Sejak ak terbaca atau membaca dari web UZAR ni.. ak terus jadi down…

Sebab apa?

Bila memikirkan benda alah ni.. atau hasil duit dri main ni jatuh HARAM.. ak terus niat xnak join dah walaupun ak ‘burn’ RM100 mcm tu je.. xpelah ( org kaya mcm ak xpe.. hoho..yerlah sgt!..)

Korang pilih.. korang nk kaya main ni kat atas dunia idup senang lenang, setiap duit HARAM ni jadi darah daging n family korang dan akhirat nanti menderita

atau

korang nk pilih hidup sederhana,bahagia sampai ke akhirat nanti?....

sama sama kita fikirkan..

"kadang2 dengan kelogikan akan fikiran ak yang cetek ni pernah gak terfikir, benda ni boleh je HALAL sebab dorang yang nk masuk, dorg dah setuju nk bgi kat aku rm100 tu, so xsalah kan..xjadi haram kan…. n bla..bla.. n bla,…"

Hoho~~

yer r, dh ko duk promote bagai kat FB ckp benda alah ni masyuk la… xke dorg kelabu mata nk join konon jadi mcm ko gak? Salah siapa?.. salah kite le mula2…. Huhu~~

dalam agama…

islam tidak mengHALALkan cara.. yang HARAM tetap HARAM, yang HALAL tetap HALAL..

apa2 pon rezeki kita di tangan kita, pandai2 lah korang pilih.. nk masuk syurga or neraka.. pilihan anda penentu hidup anda yang abadi. Cou… ~~


p/s: mencari yang halal itu fardu bagi kita.. (petikan iklan ubat gigi mukmin)


Comments

  1. nasihat menasihati antara 1 sama lain.. thank komen.. :)

    ReplyDelete
  2. same to me..
    burn 100 cmtu je..
    sedih gak sb tu je yg ada msa tu..
    tapi xpe la kan..
    lebih rugi pd prkra yg x spttnya mcm tu..
    drpd hdp senang lenang tpi duit x halal..

    ReplyDelete
  3. adeiiii harap sap2 yg buat benda ni baca blog nie... x berkat kalo asyik tipu ja...

    Entry terbaru Kempen Derma Coli - Kempen Paling Pelik Pernah Jumpa... (",)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Telinga Tersumbat ? ?... hilang nikmat!!

Semalam selepas berbuka puasa saje tengok2 barang kat almari kabinet dapur umah tgk apa yang ada. Then terjumpa putik kapas dlm plastik. Ada la dalam 5, 6 batang. So tetiba tangan ni terasa gatai la plak nak mengorek telinga. Bila ingat2 balik last korek rasa nya setahun yang lepas..kuikuikui. :-P. Jadi tanpa membuang masa ak pun terus la menerjah ruang dalam telinga kanan ak dengan putik kapas tersebut. Masuk sebatang rasa bangga jap. Yer lah tgk sisa2 tahi telinga yang melekat kat putik kapas tersebut banyak kau.. Yela dh stahun tak korek kan.. Haha... Lepas tu ak masuk lagi sebatang n then tetiba telinga terus senyap. Berdengung je. Dengar bunyi pun mcm dengar tak dengar je. 
 ( putik kapas xelok korek telinga )
Ah sudah ak, korek punya korek lagi tak jalan jugak. Letak air pun xjalan. Hati dah risau takut jadi pekak. Xnak la muda2 lagi dh pekak. Dh la nak kawin xlama lagi. Xpasai nt org ckp pengantin baru pekak......hah! Tak nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!! Malam tu terus xjadi nak p t…

Oh! Anak.... alahai Ibu dan Oh! Bapak..... Silap Siapa Kah??

dalam 3 minggu lepas ak berkesempatan melancong sekejap kat pinggir kota. alah  tak jauh mana mana pun.. ROB je.. 

menatang apa tu ROB?? Republik Of Besut la... (ntah mcm mana la terkeluar republik tu.. planet asing baru jumpa ke apa nih..~~)

di ROB ni ak datang buat keje, kat Pejabat Gigi Jerteh. adalah dalam 2 minggu gitu. nak menghabiskan saki baki kerja yang jauh2 dulu sementara nk masuk bulan puasa tahun ni.. boleh buat yang dekat2 pulak nanti.

so, kat sana ak stay la 2 tempat, minggu 1 ak duk Hotel One Utama betul2 duk tengah bandar dan minggu ke-2 pula duk Demong Beach Resort.  Pada ak ok la. harga boleh tahan dan berpatutan. (details nanti ak cerita di entry lain). 

kerja.. biasa la semua ada stress, penat lelah dengan peraturan baru, masalah dengan pihak staf lagi mcm2 la. tapi sebagai org yang di pertanggung jawabkan dengan kerja tu.. kita rilek2 sudeh la... mcm ada satu lagu tu.... 


rilek brader, brader rilek... rilek la............... mcm tu lah lebih kurang kan. 
so, after har…

Pengucapan Awam .. Public Speaking

Salam… ni adalah pengalaman ak yang ak nk kongsi semasa ak menghadiri kursus induksi di akademi audit di nilai bulan 2 aritu.. antara bnyak2 tajuk ak sengaja memilih tajuk ni sbb ak rasa dekat di hati, lagipun ak suka buku2 motivasi ni,so bila dekat di hati.. senang lah kita nk cari point n laksanakan tajuk yg diberi dengan jayanya..insyallah… Tapi ak mgaku gak r tajuk ni susah.. sbb hanya org yang boleh mendalami maksud tersirat je boleh cari point..kalau tak kelaut lah… hoho..apa yang penting adalah buat research sebaik mungkin.. sekarang ni semua maklumat di hujung jari je..senang je kan… Antara yg ak buat ialah mendengar pemidato2 negara yg hebat.. pelajar2 Universiti yag banyak je videonya dalam internet, dan dari situ kite boleh cedok sedikit sebyk idea yg MANTOP!! Dri mereka.tajuk yang ak pilih ialah… Menyelami komunikasi minda, jika sesiapa nk copy or guna utk buat pengucapan awam dipersilakan.. tapi sila link semula ke blog sy yer.. tq..~MENYELAMI KOMUNIKASI MINDA~
“ bissmilla…