Skip to main content

Bila Mancis dan pemetik api ak tertukar..aduss!!

Cerita ni berlaku agak2 dlm bulan pose tahun lepas kot. Ak pon dah lupe dah tapi bile di ingat2 balik terkekek ak gelak sorg2, n bile ak citer kat mber2 ak lain pon guling2 ak kena gelak.. hahaha…. gelakguling

Tempat: kedai runcit, Bandar baru bangi, taman apa tah..

Masa: around kul 7 ptg,

Masalah : kehabisan sumber api.

Aritu seperti biasa lepas ak balik keje dalam kul 6 ak sampai kat umah, ak terus p mandi n solat siap2. Kemudian ak turun masak nasik jap smtra nk tunggu bbukak pose.. lepas tu ak lepak2 malas dpn tivi sambil layan citer yang x sesedap mana.. (Chinta lakonan ak anti fasha Sandal) hoho…

Ok nasik dah masak, waktu tu kul 6.45 pm ak pon amik setin sardine dlm kotak2 bekalan ak utk sebulan tuh, nk masak lah nih…

~sardin ni terbaekknyer...

(sardin jelah ak reti masak yg lain xmampu, iyerlah skurang2 ak masak gak kan… payah nk cari lelaki zaman skrg yg pandai masak mcm ak nih.. sengihnampakgigi~~ (perasan jap.. ) walla~~

ak dh bosan beli makanan asyik benda sama kot…. dh la mahal kat bazaar ramadhan kat bangi nuh.. kalu hari2 ak p boleh bankrap aku… hoho~~

dah2…. sila sambung ye incik amin… he3 sengihnampakgigi



~mancis ~pemetik api

ok3.. encem

Semua bahan2 nk masak sardin dah siap, ak pon carilah ‘pemetik api’.. tuil2 xkuo2 api nih..gas byk lagi nih..adus!.. cari mancis lak , alamak dah abis lak!..

So nak tak nak terpaksalah ak ambik kunci motor cepat2 p beli mancis or pemetik api..

Ok sambil duk mencari kedai yg masih bukak tu, sambil ak bwk motor ak usha2 awek jap yg duk lalu lalang tepi bazaar kat taman tu… haha sengihnampakgigi.(sempat lagi tuh, ilang dh pahala pose ak sikit masa tuh.. haha sengihnampakgigi)..

Nah jumpa gak kedai runcit ni.. so apa lagi ak terus masuk la tnpa belengah2, kan xsempat lak masak sardine ak, berbuka dgn nasi putih n air kosong je lah ak nanti nih… tpi xmungkin…~~

Time nilah kejdian ni berlaku..

Dlm fikiran ak time ni…

Pemetik api@lighter = Mancis dan mancis (4segi tu) = colok..

*org Terengganu mancis panggil colok… *

“akak ‘mancis’ ada tak mintak satu…” kata ak kat akak owner kedai tu..

akak tuh terus ambik sekotak mancis n bagi kat aku dgn muka selamba xpasti

“tak, bukan yang nih, yang lagi satu ada tak?" Kata ak dgn muke demand!

“nih la mancis, mana ada lain dah….”

“tak..tak. yang satu lagi tuh..”

“erm… pemetik api ker?.....” akak tuh kata ak aku.. sambil ambil 1 letak kat atas meja dia.

“hah!..yang nil ah… “ak kata dengan bermuke selamba xpasti..

“yang ni () mancis ke? bukan yang ni pemetik api ke yang ni mancis ??" tanya akak tu kat aku sambil duk tunjuk2 kt aku...

Haha.. time ni tgh ak tgh pening2, so ak balas balik…

“xlah yang mancis nih sy panggil colok, yang pemetik api ni sy panggil mancis..” dgn yakin nih ak gtau.

“hoho… xtahu la, akak masa belajar kat sekolah dulu, cikgu ajar yang ni pemetik api , yang ni mancis..xtahu lak plak dh tukar skrg kan..”.. kata akak tu dgn muke selamba+menganjing kt aku…(cilake!)

“erm..erkk.. xtahu lah, sy org Terengganu, kat tggnu mancis ni org panggil colok, pemetik api ni org panggil ‘mancis’..”ak kata lagi kat akak tu dgn yakin, xde gelak sikit tuh.. walla…

Lepas ak bayar terus ak bla dri kedai tu… sambil ak senyum sorg2… haha sengihnampakgigi

Otw nk balik ak terpikir balik apa akak tu cakap, haha!!.. tergelak ak sorang kat atas motor… apa punya bengong2 lah.. tulah belaja tinggi2 buleh plak ak tertukar mancis dgn pemetik api ni….

Wat malu jer….. hahagelakguling~~

Sampi umah dh kul 7.15, kul 7.30 bukak pose, adus! sempat lagi nih..

Apa lagi ak pon terus la masuk dapur n masak la sardine ,dengan ‘mancis’ ak tuh, nasib baek kuo api… kalau tak mau ak p balik kedai akak tu, kena beli mancis sebenar plak.. hahaha~~

Akhirnya siap jugak sardin ak n lauk2 pauk lain dan hasilnya… tadaaaa.. hehe sengihnampakgigi~~


~boleh la utk org bujang kan, nt dh kawin xkan nk lauk camni yer dak.. hehesengihnampakgigi~

Meh sape2 nk rasa meh r dtg umah ak leh masakkan, xsusah mana pon, kacang je..


p/s: makanan hasil masakan air tangan sndri ni lebih sedap sbnrnya, walau pon simple je tapi penuh bermakna….

sengihnampakgigi:astig:kenyitencem......

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Telinga Tersumbat ? ?... hilang nikmat!!

Semalam selepas berbuka puasa saje tengok2 barang kat almari kabinet dapur umah tgk apa yang ada. Then terjumpa putik kapas dlm plastik. Ada la dalam 5, 6 batang. So tetiba tangan ni terasa gatai la plak nak mengorek telinga. Bila ingat2 balik last korek rasa nya setahun yang lepas..kuikuikui. :-P. Jadi tanpa membuang masa ak pun terus la menerjah ruang dalam telinga kanan ak dengan putik kapas tersebut. Masuk sebatang rasa bangga jap. Yer lah tgk sisa2 tahi telinga yang melekat kat putik kapas tersebut banyak kau.. Yela dh stahun tak korek kan.. Haha... Lepas tu ak masuk lagi sebatang n then tetiba telinga terus senyap. Berdengung je. Dengar bunyi pun mcm dengar tak dengar je. 
 ( putik kapas xelok korek telinga )
Ah sudah ak, korek punya korek lagi tak jalan jugak. Letak air pun xjalan. Hati dah risau takut jadi pekak. Xnak la muda2 lagi dh pekak. Dh la nak kawin xlama lagi. Xpasai nt org ckp pengantin baru pekak......hah! Tak nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!! Malam tu terus xjadi nak p t…

Oh! Anak.... alahai Ibu dan Oh! Bapak..... Silap Siapa Kah??

dalam 3 minggu lepas ak berkesempatan melancong sekejap kat pinggir kota. alah  tak jauh mana mana pun.. ROB je.. 

menatang apa tu ROB?? Republik Of Besut la... (ntah mcm mana la terkeluar republik tu.. planet asing baru jumpa ke apa nih..~~)

di ROB ni ak datang buat keje, kat Pejabat Gigi Jerteh. adalah dalam 2 minggu gitu. nak menghabiskan saki baki kerja yang jauh2 dulu sementara nk masuk bulan puasa tahun ni.. boleh buat yang dekat2 pulak nanti.

so, kat sana ak stay la 2 tempat, minggu 1 ak duk Hotel One Utama betul2 duk tengah bandar dan minggu ke-2 pula duk Demong Beach Resort.  Pada ak ok la. harga boleh tahan dan berpatutan. (details nanti ak cerita di entry lain). 

kerja.. biasa la semua ada stress, penat lelah dengan peraturan baru, masalah dengan pihak staf lagi mcm2 la. tapi sebagai org yang di pertanggung jawabkan dengan kerja tu.. kita rilek2 sudeh la... mcm ada satu lagu tu.... 


rilek brader, brader rilek... rilek la............... mcm tu lah lebih kurang kan. 
so, after har…

Pengucapan Awam .. Public Speaking

Salam… ni adalah pengalaman ak yang ak nk kongsi semasa ak menghadiri kursus induksi di akademi audit di nilai bulan 2 aritu.. antara bnyak2 tajuk ak sengaja memilih tajuk ni sbb ak rasa dekat di hati, lagipun ak suka buku2 motivasi ni,so bila dekat di hati.. senang lah kita nk cari point n laksanakan tajuk yg diberi dengan jayanya..insyallah… Tapi ak mgaku gak r tajuk ni susah.. sbb hanya org yang boleh mendalami maksud tersirat je boleh cari point..kalau tak kelaut lah… hoho..apa yang penting adalah buat research sebaik mungkin.. sekarang ni semua maklumat di hujung jari je..senang je kan… Antara yg ak buat ialah mendengar pemidato2 negara yg hebat.. pelajar2 Universiti yag banyak je videonya dalam internet, dan dari situ kite boleh cedok sedikit sebyk idea yg MANTOP!! Dri mereka.tajuk yang ak pilih ialah… Menyelami komunikasi minda, jika sesiapa nk copy or guna utk buat pengucapan awam dipersilakan.. tapi sila link semula ke blog sy yer.. tq..~MENYELAMI KOMUNIKASI MINDA~
“ bissmilla…