Skip to main content

Sebelum Declare / Selepas Declare

~~assalamualaikum w.b.t~~

kali ni kita berbicara pasal isu soal cinta yer.. ;)

mesti korg kata ''apa nie bro bosan ler... xde isu lain ke??''

ok.. "ikut suke ati aku ler" .. ahaks!! ilek2 sesekali sekala je apa salah nyer ye dak... ahha

berbalik kepada title kat atas.. ak xder la sbenarnya nak judge sesape tapi ni daripada pengalaman ak sendirian berhad okey..... ak pon penah gak couple sekali dua.. haha... tp tu lah xtahan lama xtahu le pyebabnye... meh sini ak nak citer sikit..

kt bawah nie ak pernah post kt Fesbuk adam Vs Hawa group:

"Kenapa ppuan selalu berubah nak2 bila melibatkan soal cinta, mcm title topik to nape sblm declare bukan main semuanya baik, kira kentut pon org kata wangi la.. wlpun hakikatnya busukk].. hahha tapi after declare mula la nak tunjuk perangai mcm nie la x kena, itu lah xkena , kira tahap mengada2 tu meningkat serta merta. nape xjadi cam laki jer.. rilek..cool jer.. either sblm atau slpas declare.. apa dorg nak risau sngt, takut pakwe korg lari ker?? kalau dah syg tu tak ker mana.. Kwn2 tolg komen yg membina plz.. hehe"

.....ttteeeeeeeeetttttt.....

ahhaks! mesti korg ppuan rasa tercabarkan.. apa kata korg baca jap komen dorg kat group tu.. klik je sini.. ;))

ok2... berbalik apa yg ak nk cite tdi.. ak sblm nie penah gak putus cinta bbrpe kali tapi tu lumrah dunia la.. tapi yg aku geram sgt why tiap2 kali ada pentengkaran mesti lelaki je yg di persalahkan.. adoiii... kekadang rimas betul la dgn perangai awek nie... ahaks!! jgn marah k..

sebelum sah2 couple atau declare r budak2 zaman skunk guna.... bukan main baik lagi, faham dgn masalah kita.. kita ckp dia faham sokong kita.. hidup kita dia faham ler..

~~tapi......

lepas je couple sume dia nak "conquer". semua yg kita buat salah, itu la ini lah salah.. ish xtahu la aku nak wat mcm mana.. huhu

time kawan tu bagus je semua.. bagai indahnya di taman bunga.... bahgianya hidup dirasa...


aduss!! indah nye saat nie :))


tapi tu sebelum declare le... bile lepas declare semua tak kena.. nak ikt kepala dia je.. huhukk... sedey betol ler.. berbagai masalh melanda..



ak nie bukan nak bangga la ..ada la sikit bakat bowling n men badminton ni.. selalu r g praktis men bowling, kira standard r abis kat duatigapulo sekali main... tut tut boleh plak awek ni xbagi ak main bowling.. adoi yai...mmg panas r ati nurani aku nie.. ;))


~~tenpin bowling~

apa kes plak kan .. alasan nya nak suh aku simpan duit byk2 leh masuk minang dia cepat2.. ak dah la baru kenal dia.. couple pon x sampai 2 bulan.. suke suki ati mak bapak dia je pakse aku... huhu...mmg ak xleh bla la...

se lagi kes..

ada stu ari tu aku balik ofis, standard r balik kul 9 mlm lebey kan.. dah smpai umah ak siapkan apa2 yg patut. kmdian aku tggal kan henset kt bilik tgkt atas n ak trun bwh tgk tV.. rehat2 kepala Otak ku yg sakit n penat ari tu...

lebey kurang kul 10 aku nek atas ak tgk ada miscall dr awek tu n msj skping... ak pon balas le spt biasa.. tnya kenapa n gtau ak duk bwah tadi... dan dan tak semena-mena dia boleh marah aku :

" tolong la.. hargai lah perasaan org sikit. org call bukan nak angkt, msj bkn nk bls, awk ingat sy nie sape..apa duk tggu awk je dri tdi n lain2 lagi lah.. " ... ak pon dah lupa apa minah 2 tulis.. haha

tp time nie ak cool lagi.. dlm ati ak tertanya-tanya " apasal minah ni tetiba je nak marah aku kan" .. kerana syg punya pasal ak mgalah la. ak jnji le kekonon lepas ni aku xbuat dah. ok abis malam tu.

"tapi tolong lah tolong lah wei... dah mmg rutin harian keje aku macm tu.. sebelum ni ko xbising pon apasal lepas je declare semua nak berubah.. xleh ke wat biasa2 jer... huhu..adus terpanas lak.. hehehe""

ke esokan aku buat lagi.. spt biasa dia xmarah tpi xbalas msj ak 2 ari, ak callpon xangkat. ok fine . ak biar jer..

lepas je smggu aku sakit ati sesgt. ak g chattg dgn dia, ak terus terang je apa yg ak xpuas ati mcm2 n sifat dia suke memaksa tuh.. dia just jwb 'ok'..every time 'ok' ak faham... what the.. huhu

selang semggu kmdian dia ckp malam 2 dia keliru n skunk dia dah ade org lain...

"wei... ppuan apa nie dlm masa smggu ko dah leh couple dgn org lain."

ok..fine.. ak biar je.. sakit gak ati ak time tu... mujur aku xcouple bersungguh sgt.. :)

ok xpe la.. mgkin allah nak uji aku kot..nk bagi aku org yg lagi baik dri si awek dulu2 tu..(think +)

ak xsalah kan dia cuma kekdang aku terpikir kenapa lah budak2 zaman remaja skunk suka sgt nk guna perkataan ''declare" untuk ssuatu phbgan tu.. xboleh keberpegang je pada janji allah..

"Jika itu Jodoh kita, insyallah ia akan tetap jd milik kita"

ak rasa quote itu lebih bererti kot bile kita bersandar kan sebrg phubungan kpd AllAh semata2..baru lah hidup ini lebih di berkati n moga2 jadi mcm nie..

bahagia ke anak cucu.. insyallah

itu pandangan ak la.. korg xthu la plak kan.. haha

lagi satu hal.. ak xberapa nak puas ati .. time couple je mesti ppuan suke tanya pdpt mak abang psl hbgn dorg nie.. apa pasal hah?? ~~

mmg semua ppuan mcm tu ker?? ( confius~~)

kiranya ppuan akan paksa gak pakwe dia suh declare cepat2 ikut apa abg or mak dia ckp.. weh ak xleh bla la... if kamu yg nak couple sesangat kan pepandai la kamu buat kptsn samada kamu n si dia dah bersedia atau tidak.. grow up la frens..mature skit.. ;))

adus panjg lak ak mmbebel nye..

itu cerita dulu2.. ak pon malas gak nak pikir coz ak pon dah bahagia dgn cik awek yg baru.. ehhe bkn kecantikan wajah yg ku cari tapi budi pekerti yg utama sbb kita nak idup lama dgn dia kan.. hehe :))

hah cerita aku dah abis.. kalau korg ada cerita srupa kongsi2 la.. mesti korg byk citer best2 kan2.. nice2...

ok cou dlu..


P/S: pada aku cinta sejati itu akan hadir tanpa di paksa2 bukan di buat2.. jika allah dah tentukan ia tercipta utk kita insyallah ia akn jd milik kita gak.. mmg benar la kata2 pujangga "dari mata turun ke hati, dri hati wujudnya cinta ".. sbb ak sdg melaluinya skunk.. hehe ((:


credit : google



Comments

  1. hahaha btolla. rina pon camtu kuikui. perlu jdkn pengajaran :p

    tppp..lelaki pon same. lepas da dpt amik muda je. klo dlu, chat smpi 4 pagi no hal pnye. ble da couple, chat 4 minit da nak g tdo.

    ceittt hahahaha

    skrg ni da blalu musim couple2...rina da 23..kawen jek psni hihi :)

    nice entry btw

    ReplyDelete
  2. hahahaha,.... btul2.. laki pon kekdg mcm tu gak.. ade kurg memasing.. ehhe
    thank 4 your feedback.. hehe ;))

    ReplyDelete
  3. cIntA..cIntA..cIntA...
    kAwEn jEr rr trOs..
    tgOk brApEr kAlI ktE sAnggUp mEncErAikn iStErI..

    ReplyDelete
  4. kawin pon perlukan cinta, kalau tak mana nak dtgnyer bahagia tu..
    anak kuo nt pon hasil cinta suami isteri gak kan..
    so, cinta tu penting.. :))

    ReplyDelete
  5. thumb up dude.. mmg sngat bbeze b4 n after declare ni.. sakit kepale.. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Telinga Tersumbat ? ?... hilang nikmat!!

Semalam selepas berbuka puasa saje tengok2 barang kat almari kabinet dapur umah tgk apa yang ada. Then terjumpa putik kapas dlm plastik. Ada la dalam 5, 6 batang. So tetiba tangan ni terasa gatai la plak nak mengorek telinga. Bila ingat2 balik last korek rasa nya setahun yang lepas..kuikuikui. :-P. Jadi tanpa membuang masa ak pun terus la menerjah ruang dalam telinga kanan ak dengan putik kapas tersebut. Masuk sebatang rasa bangga jap. Yer lah tgk sisa2 tahi telinga yang melekat kat putik kapas tersebut banyak kau.. Yela dh stahun tak korek kan.. Haha... Lepas tu ak masuk lagi sebatang n then tetiba telinga terus senyap. Berdengung je. Dengar bunyi pun mcm dengar tak dengar je. 
 ( putik kapas xelok korek telinga )
Ah sudah ak, korek punya korek lagi tak jalan jugak. Letak air pun xjalan. Hati dah risau takut jadi pekak. Xnak la muda2 lagi dh pekak. Dh la nak kawin xlama lagi. Xpasai nt org ckp pengantin baru pekak......hah! Tak nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!! Malam tu terus xjadi nak p t…

Oh! Anak.... alahai Ibu dan Oh! Bapak..... Silap Siapa Kah??

dalam 3 minggu lepas ak berkesempatan melancong sekejap kat pinggir kota. alah  tak jauh mana mana pun.. ROB je.. 

menatang apa tu ROB?? Republik Of Besut la... (ntah mcm mana la terkeluar republik tu.. planet asing baru jumpa ke apa nih..~~)

di ROB ni ak datang buat keje, kat Pejabat Gigi Jerteh. adalah dalam 2 minggu gitu. nak menghabiskan saki baki kerja yang jauh2 dulu sementara nk masuk bulan puasa tahun ni.. boleh buat yang dekat2 pulak nanti.

so, kat sana ak stay la 2 tempat, minggu 1 ak duk Hotel One Utama betul2 duk tengah bandar dan minggu ke-2 pula duk Demong Beach Resort.  Pada ak ok la. harga boleh tahan dan berpatutan. (details nanti ak cerita di entry lain). 

kerja.. biasa la semua ada stress, penat lelah dengan peraturan baru, masalah dengan pihak staf lagi mcm2 la. tapi sebagai org yang di pertanggung jawabkan dengan kerja tu.. kita rilek2 sudeh la... mcm ada satu lagu tu.... 


rilek brader, brader rilek... rilek la............... mcm tu lah lebih kurang kan. 
so, after har…

Pengucapan Awam .. Public Speaking

Salam… ni adalah pengalaman ak yang ak nk kongsi semasa ak menghadiri kursus induksi di akademi audit di nilai bulan 2 aritu.. antara bnyak2 tajuk ak sengaja memilih tajuk ni sbb ak rasa dekat di hati, lagipun ak suka buku2 motivasi ni,so bila dekat di hati.. senang lah kita nk cari point n laksanakan tajuk yg diberi dengan jayanya..insyallah… Tapi ak mgaku gak r tajuk ni susah.. sbb hanya org yang boleh mendalami maksud tersirat je boleh cari point..kalau tak kelaut lah… hoho..apa yang penting adalah buat research sebaik mungkin.. sekarang ni semua maklumat di hujung jari je..senang je kan… Antara yg ak buat ialah mendengar pemidato2 negara yg hebat.. pelajar2 Universiti yag banyak je videonya dalam internet, dan dari situ kite boleh cedok sedikit sebyk idea yg MANTOP!! Dri mereka.tajuk yang ak pilih ialah… Menyelami komunikasi minda, jika sesiapa nk copy or guna utk buat pengucapan awam dipersilakan.. tapi sila link semula ke blog sy yer.. tq..~MENYELAMI KOMUNIKASI MINDA~
“ bissmilla…