24 September 2012

Dunia Seorang Pekerja Makan Gaji

alahai.. bila lah nak berkesudahan. tiap2 hari begini. bangun pagi. p keje. balik keje. tdo. bangun p keje n balik sampai la mampus.. huhu penat mental rasa... huhu 

tapi mana ada keje rutin berbeza-beza kan.. mesti lah sama je.. 

2 tahun lepas masa baru tamat je pengajian di Politeknik semua mber berpakat - pakat cari kerja. ada yang isi LHDN, SPA n mcm2 kerja la. ada 1 mber nia dia dapat interview nak masuk UPSI. so penemuduaga ada lah bertanya soalan cepumas ke dia. 

" kalau lah kamu dapat kerja cikgu nanti, kamu akan rasa bosan tak sebab cikgu akan melaksanakan kerja yang sama je tiap2 hari, hingga lah pencen?"

mber aku jawab tak... 

sebab apa semua kerja akan melakukan rutin yang sama sahaja. terpulang kepada kita bagaimana nak menceriakan dan mempelbagaikan cara kerja kita nanti supaya tak rasa bosan n sebagainya. 

dan, apa yang aku rasa kawan ak ckp pada masa tu tak betul. sbb ak ckp BOSAN!. tapi sekarang bila ak dh kerja sebagai makan gaji baru aku tahu erti sebenar hidup si Pemakan Gaji ni. 

bosan tu mmg la bosan tak leh lari dah. cuma apa yang ak buat ialah ak akan pasang LAGU yang ak suka time ak buat kerja. tak lah kuat sangat tapi berpada-pada lah kan. 

point utama sebab tak nak mengantuk. n boleh meMoOdkan hepi2 time buat kerja n tak der la bosan sgt laksanakan kerja tiap2 hari. 

selain itu, ak well, seorang yang aktif la dalam bersukan. paling koman pun berjoging dgn kawan2 lepas waktu kerja. boleh la jugak ilang tension lepas waktu kerja. so bila dah joging badan dh kuo peluh, tubuh jadi segar dan otak pon rasa ringan je. xde dah nak pikir serabut pasai kerja yang BERTIMBUN-timbun tak abis2 kat ofis. 

lagi, ak main badminton 2 kali seminggu2. well ini antara hobi ak la n ak tak boleh lari sebab dh selalu main sejak muda lagi ( ni pun muda lagi.. hehe :) ). time ak berbadminton ak xde masa nak pikir dah keje2 alah ni. fokus pada game je. HEAVEN!... 

last sekali kalu korang la yang xde buat apa2, bersukan pun tak apa kebenda, TIDO lah perkara yang paling terbaik. tapi tak boleh KUAT tido n selalu sgt. nanti OTAK jadi LEMBAB! tak bagus utk kesihatan. 


kat TERENGGANU ni kalau sape2 nak jog2 boleh la try naik bukit besor. xde la tinggi mana, tapi kalu jatuh tu innalillah jugak la.. hihi..  n ada taman sebelah bank negara, berdepan dgn bukit ni jugak. n kalau nak yang jenis berangin2 sikit.. sila2 lah berjogging sepanjang pantai memanjang kat terengganu ni. confirm best!. 



ok itu aje lah sebagai pembuka entry yang lama dh tak update. OK


wassalam. :)



2 comments:

  1. paling senang nak jadi bos, wat bisnes internet. tengok ni.. mkn gaji oun msh bileh buat 4-5 angka sebulan.. http://bit.ly/kerja-sambilan-makan-gaji

    ReplyDelete
  2. nak kerja makan gaji boleh, tapi sambil2 tu buat la bisnes ke.. ape ke.. macam saya. saya kerja kerajaan juga, jadi kerani je.. and yes, serius bosan buat kerja sama hari2. tapi disebabkan kebosanan dah smpai ke tahap melampau, saya pun mula la cari titik mula untuk berniaga sambilan, cari duit poket bulanan :)

    saya buat bisnes online, jual produk kesihatan yg diimport dari switzerland. duta produk ni Umie Aida.. boleh search kat internet, http://iphytoscience.com/ , semuanya terpampang jelas kat situ nanti. Tak macam bisnes lain, nampak sangat tipu.. semuanya misteri.. duta produknya kita tak tahu, siapa pengasas bisnes tu pun kita tak tahu.. tapi bisnes yang saya join ni lain.. ni mmg real. Modal 270 ringgit je seumur hidup, income cecah rm600 seminggu. tapi yang penting kena lah usaha.

    Berminat? boleh contact saya di 011-2374 6946 [whatsapp/wechat/call/mesej] inshaa Allah demi mencari rezeki lebih, mesti ada jalannya.. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages