Skip to main content

pemuda n gagak hitam

di dalam sebuah pondok.. terdapat sebilangan org tengah khusyuk mendengar ceramah dari tok guru mereka.. masing2 dengan tekun mendengar setiap apa yg di cerita, hingga mata pun xberkelip..
kemudian tok guru itu pon menceritakan satu kisah seorg pemuda yang sgt zuhud serta kuat iman nya.. dan beliau sengaja menceritakan kepada anak2 muridnya untuk menguji adakah mereka snggup menjadi seperti pemuda tersebut..
bermula cerita, kata tok gurunya..

dalam sebuah kampung tinggal seorang pemuda yang sangat baik org nya..
solat tak tinggal, segala amalan yang baik di lakukan, jahat di tinggalkan.. amal makruh nahi mungkar la kata org kan..

pada suatu hari pemuda itu pon berjalan2 la untuk ke pasar mencari makanan untuk perut nya..
dlam perjalanan, beliau melewati bawah sepohon pokok.

tiba2..
sekor gagak telah melepaskan nafsunya dengan memberak najis nyer tepat keatas kepala pemuda tersebut..

sang gagak tu pon lalu terbang pergi tanpa rasa bersalah sedikit pon..
kmudian pemuda itu pon memandang keatas melihat si gagak terbang lari..

lalu dia pon berkata;

"syukur ya tuhan, mujur lah lembu tak boleh terbang!"..

kemudian pemuda tersebut pon berlalu pergi ke pasar yg nk di tuju..

abis cerita tu, tok guru tu pon bertanya kat anak2 murid nya.. faham tak?..
ada yang gelak sakan smpi xleh jawab, yang xfaham muke blur pon ada, xkurang yg berpandangan sesama sendri..

korang paham tak?? kalau fhm jom gelak2 sama.. gelakguling
yg xfaham tu buat2 fhm lah yer.. sengihnampakgigi

p/s: fikirlah sdri.. lalalallala~~


encem:eheh:pucca_love_17

Comments

Popular posts from this blog

Telinga Tersumbat ? ?... hilang nikmat!!

Semalam selepas berbuka puasa saje tengok2 barang kat almari kabinet dapur umah tgk apa yang ada. Then terjumpa putik kapas dlm plastik. Ada la dalam 5, 6 batang. So tetiba tangan ni terasa gatai la plak nak mengorek telinga. Bila ingat2 balik last korek rasa nya setahun yang lepas..kuikuikui. :-P. Jadi tanpa membuang masa ak pun terus la menerjah ruang dalam telinga kanan ak dengan putik kapas tersebut. Masuk sebatang rasa bangga jap. Yer lah tgk sisa2 tahi telinga yang melekat kat putik kapas tersebut banyak kau.. Yela dh stahun tak korek kan.. Haha... Lepas tu ak masuk lagi sebatang n then tetiba telinga terus senyap. Berdengung je. Dengar bunyi pun mcm dengar tak dengar je. 
 ( putik kapas xelok korek telinga )
Ah sudah ak, korek punya korek lagi tak jalan jugak. Letak air pun xjalan. Hati dah risau takut jadi pekak. Xnak la muda2 lagi dh pekak. Dh la nak kawin xlama lagi. Xpasai nt org ckp pengantin baru pekak......hah! Tak nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!! Malam tu terus xjadi nak p t…

Cuci Telinga Tersumbat? Kembali Nikmat? bhg.1

Assalamualaikum W.B.T

Ya Allah lama sungguh tak kemaskini blog ni. dah hampir 4 tahun. mesti dah beranai -anai gamaknya.. 

setiap kali masuk bulan puasa je mesti post aku pasalTelinga Tersumbat?.. Hilang Nikmat??akan naik balik.. haha rupa - rupanya masih ramai lagi mengalami masalah yang sama dengan aku kot.. 

aku jadi syok balik bila ramai yang komen2 pasal telinga mereka yang tersumbat, nak buat macam mana, dah la puasa.. batal ke nanti dan so on... 

terasa "di hargai' pulak bila orang duk komen2 minta pendapat seolah - olah aku ni 'pakar' dalam bab itu, hakikatnya aku pun noob jugak sebab bukan bidang aku tu.. tapi aku melayan sahaja sebagai kawan2 dan sebagai manusia yang pernah sebaris mengalami masalah yang sama :D 

untuk post kali ni julung - julung2 kali nya aku nk buat 'survey' ada tak yang nak tau cara-cara kita cuci telinga yang tersumbat sendiri? supaya kembali bernikmat sendiri? alat apa nak guna? berapa kos dan sebagainya? 

kalau ada yang komen, nanti…

Pengucapan Awam .. Public Speaking

Salam… ni adalah pengalaman ak yang ak nk kongsi semasa ak menghadiri kursus induksi di akademi audit di nilai bulan 2 aritu.. antara bnyak2 tajuk ak sengaja memilih tajuk ni sbb ak rasa dekat di hati, lagipun ak suka buku2 motivasi ni,so bila dekat di hati.. senang lah kita nk cari point n laksanakan tajuk yg diberi dengan jayanya..insyallah… Tapi ak mgaku gak r tajuk ni susah.. sbb hanya org yang boleh mendalami maksud tersirat je boleh cari point..kalau tak kelaut lah… hoho..apa yang penting adalah buat research sebaik mungkin.. sekarang ni semua maklumat di hujung jari je..senang je kan… Antara yg ak buat ialah mendengar pemidato2 negara yg hebat.. pelajar2 Universiti yag banyak je videonya dalam internet, dan dari situ kite boleh cedok sedikit sebyk idea yg MANTOP!! Dri mereka.tajuk yang ak pilih ialah… Menyelami komunikasi minda, jika sesiapa nk copy or guna utk buat pengucapan awam dipersilakan.. tapi sila link semula ke blog sy yer.. tq..~MENYELAMI KOMUNIKASI MINDA~
“ bissmilla…